Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Β Ι Β Λ Ι Ο – Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η από το ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»


Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (εκδόσεις Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σελίδες  344). 


Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.  Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα). 

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σύντομη αναφορά θα κάνουν οι: Γιάννης Μπουρμπουράκης, φιλόλογος, και Μιλτιάδης Παπαδάκης, φιλόλογος.

Επίσης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μανώλης Μιαουδάκης, Φανή Παφύτα, Χαρίλαος Βιτσεντζάκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», Γιάννης Μαρκάκης.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας.  

 Είσοδος ελεύθερη.  Συνολικες προβολες σελιδας