Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Οι Χίπις στην Κρήτη και η 'ανακάλυψη' του Φοινικόδασους του Βάι

Το μοναδικό στην Ευρώπη Φοινικόδασος του Βάι, οι ειδυλλιακές παραλίες του Καρπάθιου πελάγους και η ιστορία των Χίπις που ανακάλυψαν το μοναδικό αυτό μνημείο φυσικής ομορφιάς. Μαγικό
βίντεο από drone (Vid)
Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δίπλα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Ο λόγος βέβαια για το γνωστό διεθνώς Φοινικόδασος του Βάι, το οποίο έχει ενταχθεί από το 1973 στα δεκαεννέα πιο αισθητικά δάση της Ελλάδος. Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια - Βάι.


  Το Βάι "ανακαλύφθηκε" από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 το Βάι είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη και η παραλία φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκταση του δάσους είναι 20 εκτάρια και είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Phoenix theophrastii που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς στις άλλες περιοχές του νησιού απαντώνται μόνο μικρές συστάδες ή άλση (Πρέβελη, Άγιος Νικήτας), δεν υπάρχει όμως εκτεταμένο δάσος. Η τοποθεσία του Βάι είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρώπη, λόγω της μοναδικότητάς της: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι γνωστό δάσος από Phoenix theophrastii. Εξάλλου, ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου.
Δείτε βίντεο του δάσους από ψηλά, τραβηγμένο με drone:

Πηγή : news247.gr

Συνολικες προβολες σελιδας