Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Από τώρα και πέρα 230 φάρμακα θα διατίθενται στα σούπερ μάρκετ

Γάλα, τυρί, ρύζι, ξύδι, αλλά πλέον και 230 περίπου φάρμακα θα διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, μετά από υπουργική απόφαση.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου
κ. Παναγιώτης Ζαγώρος εξήγησε ότι «τα φάρμακα θα είναι χαμηλής σε περιεκτικότητα δραστικής ουσίας, ωστόσο το πρόβλημα συνίσταται στο ότι θα έχει πρόσβαση σε αυτά ο καθένας και σε ό,τι ποσότητα θέλει.  Ένας λογικός άνθρωπος είναι σίγουρο ότι δεν θα προμηθευτεί φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ, ό,τι φάρμακα και αν είναι αυτά, διότι γνωρίζει ότι στο σούπερ μάρκετ κανείς επιστήμονας δεν θα του πει τίποτα σχετικό με το φάρμακο αυτό.
Το φάρμακο δεν είναι προϊόν, είναι ολόκληρη επιστήμη και πρέπει να πωλείται από ανθρώπους, που έχουν σπουδάσει σχετικά και δεν θα πρέπει λόγω της άγνοιας του κόσμου ίσως να απαξιωθεί το φάρμακο τόσο πολύ που να πουλιέται όπου να ‘ναι.
Η πώληση φαρμάκων σε χώρους που δεν είναι εξειδικευμένοι, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα μη συνταγογραφούμενα
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για υπερκατανάλωση ή αλόγιστη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
«Τα μη συνταγογραφούμενα», πρόσθεσε, «δεν παύουν να είναι φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι οι σωστές οδηγίες των ασθενών δεν θα δίνονται από τα σούπερ μάρκετ. Πολλές περιπτώσεις ασθενών στο εξωτερικό υπάρχουν που έχουν φτάσει στο νοσοκομείο ή έχουν πεθάνει, έχοντας καταναλώσει φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ σε μεγάλη ποσότητα».

Οι τιμές
«Ήδη υπάρχουν ανατιμήσεις μάλιστα σε σκευάσματα, που θα μπουν στα καταστήματα αλλάζοντας την συσκευασία με μικρότερη περιεκτικότητα και αντί για 20 χάπια θα έχουν 10 ή 8.
Με την απελευθέρωση θα υπάρχουν περιθώρια των εταιριών να παίξουν με τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών, όπως θέλουν», τόνισε.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Συλλόγου και θα ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση προς τους καταναλωτές, που θα αναλύει όλα τα σημεία για την ενημέρωση και τη σωστή αντιμετώπιση του θέματος.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας