Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ειδικοί κάδοι για την συλλογή και ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών στο Δήμο Σητείας

Ειδικοί κάδοι για την συλλογή και ανακύκλωση  γυάλινων συσκευασιών στο Δήμο Σητείας
Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης –Ανακύκλωσης Α.Ε. σχεδιάζει την ανάπτυξη ξεχωριστού ρεύματος συλλογής γυάλινων συσκευασιών με την τοποθέτηση ειδικών κάδων (μπλε κώδωνες) για την αποκλειστική συλλογή αποβλήτων γυάλινων συσκευασιών.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει πρώτιστος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης- αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες κλπ.) οι οποίες και απορρίπτουν τις μεγαλύτερες ποσότητες γυάλινης συσκευασίας (μπουκάλια ποτών κλπ.). Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται σε πρώτη φάση, η τοποθέτηση των μπλε κωδώνων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης μας, στα οποία υπάρχουν συγκεντρωμένες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η χωριστή συλλογή των γυάλινων συσκευασιών στους ειδικούς στεγανούς μπλε κώδωνες θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο της ανακύκλωσης στους μπλε κάδους και θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας. Το γυαλί αποτελεί άριστο ανακυκλώσιμο υλικό, το οποίο συνήθως όμως καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ ο διαχωρισμός του στα κέντρα διαλογής (ΚΔΑΥ) είναι δύσκολη λόγω θρυμματισμού των γυάλινων αντικειμένων κατά τη συλλογή του μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας στους μπλε κάδους.
Η ανάπτυξη της δράσης αυτής δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο μας αντιθέτως θα παρέχει πρόσθετα οφέλη όπως:
- H μείωση του βάρους και κατά συνέπεια του κόστους των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν και να μεταφερθούν από το Δήμο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής.
- Η διαμόρφωση έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από δράσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης των πολιτών οι οποίες θα οργανωθούν από την ΕΕΑΑ σε συνεργασία με το Δήμο μας.
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, στη συμμετοχή των επαγγελματιών στην ανακύκλωση γεγονός το οποίο, θα ενισχύσει και παράλληλα θα αναδείξει την υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία των επιχειρήσεων του Δήμου μας.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας