Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών Πεύκων Σητείας

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών Πεύκων Σητείας
Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών μεγάλων Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου,
Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ενορίας Πεύκων Σητείας.
Αντί κηρύγματος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ανέγνωσε το μήνυμά του προς τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εορτή της σύναξης των Τριών Αγίων Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας του Γένους μας. Όπως τόνισε ''Οι μεγάλοι αυτοί Πατέρες της Εκκλησίας αναδείχθηκαν υποδειγματικοί Διδάσκαλοι και Παιδαγωγοί που αγαπούσαν τη μόρφωση, την καλλιέργεια δηλ. της ψυχής και του νου, και συνδύασαν τη θεωρία με την πράξη. Στα πρόσωπά τους τιμούμε την τρισήλιο Θεότητα που τους ανέδειξε φωστήρες της Οικουμένης για χάρη όλων μας. Πρώτοι αυτοί κατανόησαν και εφάρμοσαν αυτό που μας παραγγέλνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Για να μπορέσεις να διδάξεις πρέπει πρώτα εσύ να διδαχθείς, για να φωτίσεις τους άλλους πρέπει πρώτα εσύ να φωτίσεις την ψυχή σου με τη γνώση, για να οδηγήσεις τους άλλους στο Θεό πρέπει πρώτα εσύ να ανακαλύψεις τον Θεό και να τον αγαπήσεις». Πίστευαν ότι «η παιδεία είναι αγαθό που πρέπει να μεταδίδεται» και ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και να εξοβελίζεται η πατερική παράδοση και η κλασσική παιδεία, αφού σκοπός της εκπαίδευσης είναι η πνευματική και ηθική αγωγή του νέου.
Με την ίδια τους τη ζωή οι Τρεις Ιεράρχες μας δίδαξαν έμπρακτα ότι η αληθινή σοφία είναι η θυσιαστική αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Ως φωτισμένοι Επίσκοποι της Εκκλησίας θεωρούσαν τους εαυτούς τους «της θεραπείας υπηρέτες και συνεργούς» και έκαναν καθημερινή πράξη την εν Χριστώ ζωή. Η πίστη τους δεν ήταν νεκρή αλλά γεμάτη έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Αποτελούν πρότυπο κάθε πιστού και αγωνιζόμενου χριστιανού, γι' αυτό και οι Τρεις είναι παρόντες σε κάθε ιερή ακολουθία της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος με τη Θεία Λειτουργία τους και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος με την ποίησή του.
Στο πρόσωπο του απλού, πονεμένου, ταπεινού και καταφρονημένου συνανθρώπου τους οι Τρεις Άγιοι Ιεράρχες έβλεπαν τον ίδιο τον Χριστό. Η κοινωνική ευαισθησία τους ήταν συνώνυμη της αυταπάρνησης και της χωρίς όρια θυσιαστικής προσφοράς και διακονίας στον κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Έκαναν πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη και τη στήριξη των φτωχών και αδυνάτων και υπήρξαν οι πιο ρηξικέλευθοι αναμορφωτές της κοινωνίας. Στηλίτευσαν την πλεονεξία, τη φιλαργυρία και τα άλλα ανθρώπινα πάθη και αγωνίσθηκαν για να καθαρίσουν την ψυχή των ανθρώπων απ' αυτά και να την στολίσουν με αρετές. Γι' αυτό ο Μέγας Βασίλειος παροτρύνει κάθε χριστιανό «να πολλαπλασιάσει το χάρισμα που θα αποδειχθεί κατόπιν δοκιμής ό,τι έχει από τον Θεό, χρησιμοποιώντας το μόνο για όφελος των πολλών. Διότι κανένας δεν είναι αμέτοχος της χρηστότητος του Θεού, κανείς δεν έμεινε χωρίς χαρίσματα»''. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά στη δύσκολη εποχή που ζούμε οι Τρεις μεγάλοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι να εμπνεύσουν στον καθημερινό αγώνα της δια βίου μάθησης, της καταξίωσης και της νοηματοδότησης της ζωής.
Στην πανήγυρη του ναού παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας κ. Ιωάννης Δρακάκης, Νικόλαος Λατζανάκης, ο Πρόεδρος κ. Στέργιος Ρουσάκης και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας