Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

«Καθώς Ψυχορραγώ» από το Θέατρο της Σητείας

«Καθώς Ψυχορραγώ» από το Θέατρο της Σητείας
Το αριστούργημα του Ουίλλιαμ Φώκνερ «Καθώς Ψυχορραγώ» σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη παρουσιάζει το Θέατρο Σητείας.
Η Σητειακή Θεατρική Ομάδα θα δώσει πέντε παραστάσεις στον υπέροχο χώρο της Φάμπρικας στη Μυρσίνη του Δήμου Σητείας. Η πρεμιέρα είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. και οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν την Δευτέρα 4, την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Αυγούστου την ίδια ώρα.
Στην επιλογή του έργου και του χώρου παραστάσεων και γενικότερα στην όλη προσπάθεια του δύσκολου αυτού εγχειρήματος αναφέρθηκε ο κ. Ζαγκότης. «Υπήρχε η σκέψη, αλλά και συζήτηση για το συγκεκριμένο έργο εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, που ο Ουίλλιαμ Φώκνερ έγραψε την εποχή της ύφεσης στην Αμερική, στην αρχή της δεκαετίας του '30. Το έγραψε μέσα σε έξι φρενήρεις εβδομάδες, όπως και ο ίδιος ανέφερε. Είναι ένα κλασσικό αριστούργημα της αμερικανικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε το έργο μας άγγιξε. Δεν είναι ένα έργο -όπως ενδεχομένως υποδηλώνει ο τίτλος του- υπαρξιακού περιεχομένου.
Δεν ασχολείται δηλαδή με το θάνατο, αλλά με τις περιπέτειες μίας αγροτικής φτωχής οικογένειας του αμερικάνικου νότου που αποφασίζει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, εκτελώντας την τελευταία επιθυμία της πεθαμένης μητέρας και συζύγου, να την μεταφέρει στην πόλη καταγωγής της για να ταφεί. Αυτό γίνεται εν μέσω μίας καλοκαιρινής μπόρας, που πλημμυρίζει όλη την κοιλάδα, σπάνε τα γεφύρια και κάνει σχεδόν αδύνατη τη μετάβαση στην πόλη. Ωστόσο αποφασίζεται πάση θυσία να πραγματοποιηθεί όλο αυτό. Ουσιαστικά αυτό που διαπραγματεύεται το έργο είναι η εκπλήρωση των επιθυμιών και ο τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προσηλωμένοι σε αυτό, στις μικρές επιθυμίες, ακόμα κι όταν βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα γεγονότα όπως ο θάνατος, ο έρωτας ή άλλα γεγονότα της ζωής.
Το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο δεδομένου ότι ο Ουίλλιαμ Φώκνερ από μόνος του δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Πρόκειται για έναν συγγραφέα αρκετά δύστροπο, η γραφή του είναι ένα μείγμα της νότιας αμερικάνικης ντοπιολαλιάς με μία πολύ μεγάλη ποιητική διάθεση.
Ακροβατεί δηλαδή στο όριο μεταξύ ποίησης και ηθογραφίας. Είναι ένας πολύ δύσκολος και στριφνός λόγος που ωστόσο έχει πολύ μεγάλη θεατρικότητα. Αυτό ήταν που μας τράβηξε πολύ σε αυτό το έργο, πέρα από την πολύ σημαντική θεματική του.
Επίσης είναι γραμμένο με τον τρόπο του εσωτερικού μονολόγου -του τρόπου δηλαδή της αφήγησης που ο αφηγητής μιλάει για τον εαυτό του και τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε σχέση με τον ίδιο- κάτι που εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντικό και για τις δυο μεριές του Ατλαντικού. Δεν υπάρχει δηλαδή ο παντογνώστης παρατηρητής, που λέμε στη λογοτεχνία, που ήταν ο απλός τρόπος με τον οποίο γινόταν οι περιγραφές, αλλά αντίθετα παρακολουθούμε τους ήρωες βιωματικά να περιγράφουν την κατάστασή τους. Αυτή είναι η τεχνική που αργότερα χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο θέατρο.
Η συνεισφορά των ηθοποιών στο συγκεκριμένο έργο είναι τεράστια. Αυτό που φτιάξαμε είναι ένα είδος θεάτρου, το οποίο ονομάζεται σωματικό θέατρο, όπου υπάρχει πολύ έντονη σωματική συμμετοχή του ηθοποιού. Δεν είναι δηλαδή εκφορά του λόγου μόνο, αλλά καλούνται να συμμετέχουν πολύ ενεργά -πέρα της συνηθισμένης σωματικής συμμετοχής που έχει ένας ηθοποιός- με το σώμα τους. Οι ηθοποιοί και όλοι οι συντελεστές είναι η ψυχή της παράστασης. Αξίζει τον κόπο πραγματικά να δει κάποιος την παράσταση και πιστεύω ότι αυτοί που θα τη δουν θα δουν κάτι καινούριο», σημείωσε.
Οι Συντελεστές
Παίζουν: Ανς Θεοδόσης Γαρεφαλάκης, Αντυ Αρετή Κάτσικα, Κας Μανόλης Μακράκης, Νταρλ Γιώργος Ζερβάκης, Τζουλ Γιώργος Γιαγκίδης, Ντιούη Ντελλ Κατερίνα Καπαρού -Λίνα Βέλλιου και Βάρνταμαν Γιάννης Σφενδουράκης.
Η παράσταση ανεβαίνει σε μουσική επιμέλεια- διδασκαλία Γιώργου Παπαδάκη, φιλολογική επεξεργασία κειμένου Λίνας Βέλλιου, φωτισμούς Νίκου Θαλασσινού, Νάσου Ζαγκότη, εκγύμναση ηθοποιών Δέσπως Σγουράκη, χρέη βοηθών σκηνοθέτη εκτελούν οι Μαρία Κατριτζιδάκη και Άννα Παρασκευοπούλου .
Στα σχέδια της Θεατρικής Ομάδας περιλαμβάνεται η παρουσίαση του έργου σε κάποιον κατάλληλο χώρο και στην πόλη της Σητείας την περίοδο όμως του χειμώνα καθώς και σε άλλες περιοχές εκτός Δήμου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας