Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Επενδυτική "σφαγή" για τη βιομάζα και αντιδράσεις


Ένας πρωτοφανής επενδυτικός "χορός" έχει στηθεί με φόντο το βιοαέριο και τη βιομάζα στην Κρήτη, αφού τα αιτήματα των επενδυτών προς τη ΡΑΕ και την Περιφέρεια Κρήτης καταφτάνουν βροχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έπεσαν στο τραπέζι 4 προωθούμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, συνολικά έχουν κατατεθεί ήδη 200 επενδυτικά αιτήματα για τέτοιες μονάδες, με επίκεντρο τη Μεσαρά και τη Σητεία (!), τη στιγμή που η εγκεκριμένη ισχύς για τέτοιες μονάδες σε όλο το νησί είναι 15 μεγαβάτ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υλοποίηση περί των 25-30 επενδύσεων, αντί για τις 200 που είναι στα σκαριά.

Είναι φανερό πως επίκειται επενδυτική "σφαγή" εν μέσω προβληματισμού σε Περιφέρεια και τοπικούς φορείς, αλλά και αντιδράσεων τόσο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και τοπικών κοινωνιών, που δε θέλουν τέτοιες μονάδες κοντά στα σπίτια τους.
Στην προκειμένη πάντως περίπτωση, οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η προ μηνών κίνηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να ανάψει το "πράσινο φως" για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας ή βιοαερίου άνοιξε για τα καλά την όρεξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Κατά ριπάς εταιρείες, οι περισσότερες μάλιστα κρητικές, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα ανά το νησί. 
Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας