Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ιεράπετρα και Σητεία μαζί για τη Θρυπτή

Δεκάδες πολιτιστικοί Σύλλογοι, κινήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Ιεράπετρα και τη Σητεία συνεργάζονται και αγωνίζονται μακριά από τοπικισμούς, στοχεύοντας στην ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον, την κουλτούρα και την παράδοσή μας αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Θρυπτής, προς όφελος εκείνων που έχουν επιλέξει να ζήσουν στη γη των προγόνων τους, να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, να καλλιεργήσουν τη γη και να αναστήσουν τους βιολογικούς αμπελώνες με το εξαιρετικής ποιότητας λιάτικο σταφύλι και τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της παράνομης βόσκησης που έχει διώξει τους νοικοκύρηδες αγρότες από τις περιουσίες τους.


Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων και Κινήσεων του δήμου Ιεράπετρας και Σητείας με θέμα το συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίηση των προτάσεων που προέκυψαν από τη διεξαγωγή του πρόσφατου συνεδρίου με θέμα την "Προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος - Βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Θρυπτής".


Αποφασίστηκε α) η δημιουργία μόνιμου συντονιστικού οργάνου των φορέων της περιοχής που θα συνεδριάζει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και δράσεων και η ενημέρωση των κατοίκων με συγκεντρώσεις στις κατά τόπους κοινότητες, και με την παρουσία των εισηγητών του συνεδρίου, σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν προσεχώς, β) η ανανέωση της σύνθεσης της επιτροπής για τη βόσκηση που εξουσιοδοτείται να προωθήσει στις Αρχές τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων για την επίλυση του θέματος, γ) να υποβληθεί αίτημα από τη Συντονιστική Επιτροπή για συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια Ιεράπετρας και Σητείας και την παρουσίαση των αποφάσεων-προτάσεων του συνεδρίου, και δ) να πραγματοποιηθεί η επόμενη ανοικτή συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων στο Ορεινό τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 7 μ.μ., όπου καλούνται να συμμετάσχουν και οι Σύλλογοι που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.


Στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου 2014, στην Ιεράπετρα, με θέμα "Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής", έγιναν πολλές επιστημονικές εισηγήσεις για το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον του ορεινού όγκου. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα και υποβλήθηκαν προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.


Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, σε ομάδες εργασίας, κατατέθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες πολίτες, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 250.


Οι βασικές αποφάσεις του συνεδρίου είναι:


* Επιβάλλεται η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή της Θρυπτής, από διεπιστημονική ομάδα, όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.


* Άμεση εφαρμογή του ΓΠΣ (ΣΧΟΟΑΠ) από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας, στην εν λόγω περιοχή.


* Οριστική επίλυση του προβλήματος της παράνομης βόσκησης στην περιοχή, με βάση τις επισυναπτόμενες προτάσεις, της επιτροπής των συλλόγων, για το θέμα αυτό και να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση βΑΠΕ.


Για την παράνομη βόσκηση προτάθηκε:

- Η άμεση εφαρμογή του ΓΠΣ (ΣΧΟΟΑΠ) από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας στην εν λόγω περιοχή, που προβλέπει την απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης στις αντίστοιχες ζώνες (ΖΠΕΔ 3α, ΠΕΠ) που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Θρυπτής αλλά και στην απέναντι ημιορεινή ζώνη της Ασσάρης και της Λαγκάδας.


- Να γίνει ειδική περιβαλλοντική μελέτη - με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας - για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής και να απαγορευτεί η βόσκηση στα όρια της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 (αλλά και όπου έχουν υπάρξει πυρκαγιές) για ένα μεταβατικό στάδιο (προτείνεται η τριετία) έως και την ολοκλήρωσή της. Στη μελέτη αυτή να προταθούν - με τη συνεργασία των τοπικών φορέων - συγκεκριμένες περιοχές για την άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με τον καθορισμό του αριθμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της βοσκοϊκανότητας και την υποχρεωτική εκ περιτροπής βόσκηση. Εφόσον είναι εφικτό να προταθούν περιοχές και να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.


- Να εφαρμοστεί ο νόμος 4056/12 που προβλέπει την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και να υποχρεωθούν να τις κλείσουν όσοι δεν αδειοδοτηθούν.


- Να εφαρμοστεί ο νόμος 4235/14 (και η ανάλογη νομοθεσία) που προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές (έως και το οριστικό κλείσιμο εγκαταστάσεων) σε περιπτώσεις αδεσποτίας ή ζημίας στο φυσικό περιβάλλον.


- Να παρέμβουν οι Αρχές (δικαστική και αστυνομική εξουσία, Δασαρχείο, Περιφέρεια, δημοτικές Αρχές) στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης βόσκησης, της ρύπανσης των πηγών, της καταπάτησης ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων, των παράνομων περιφράξεων, του βασανισμού και θανάτωσης ζώων, των εκβιασμών, απειλών και των βιαιοπραγιών ενάντια στους κατοίκους, κ.ο.κ.


- Να γίνει έλεγχος σε βάθος χρόνου των ενοικιαστηρίων αλλά και του τρόπου απόκτησης της ακίνητης περιουσίας (με ενδελεχή έλεγχο του Ε9) που έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του ορεινού όγκου της Θρυπτής άλλα και στην Ασσάρη και μέχρι το Καπίστρι.


- Να υπάρξει διαφάνεια και να δημοσιοποιηθούν τα υπάρχοντα ενοικιαστήρια δημοσίων (αλλά και ιδιωτικών) εκτάσεων ώστε να εξετάζεται η νομιμότητά τους και να αποφεύγονται καταπατήσεις. Να αναλάβουν τα τοπικά συμβούλια τις προβλεπόμενες από τον "Καλλικράτη" αρμοδιότητες σχετικά με την παραχώρηση των βοσκοτόπων.


- Να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες η Περιφέρεια, το Δασαρχείο και οι δημοτικές Αρχές στην ενημέρωση και συνεργασία των κτηνοτρόφων με την υπόλοιπη κοινωνία για χάρη του κοινού συμφέροντος και της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.



Του Νίκου Πετάση
 
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας