Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ. Σ. ΣΤΙΣ 20-6-2012 ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Β.Α.Π.Ε ΚΑΙ Α.Π.Ε ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το σοβαρό και επίκαιρο θέμα των επενδύσεων Β.Α.Π.Ε και Α.Π.Ε στο Δήμο Σητείας απασχόλησε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κατά την τελευταία συνεδρίασή του την Τετάρτη 20 Ιουνίου στην οποία παραβρέθηκαν πλήθος πολιτών, εκπροσώπων φορέων, οικολογικών και περιβαλλοντικών  συλλόγων καθώς και ιδιοκτητών γης όπου σχεδιάζεται να γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

   Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις και οι απόψεις οι οποίες συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και οι περισσότερες συνέκλιναν στην λελογισμένη χρήση Α.Π.Ε αντιδρώντας στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
   Σημείο αναφοράς υπήρξε το ψήφισμα των φορέων της τοπικής κοινότητας Ζάκρου όπου οι υπογράφοντες εκφράζουν την άρνησή τους στις ΒΑΠΕ. Ανεγνώσθησαν επιστολές φορέων ανάμεσα τους και των προέδρων των τ.κ. Αγίας Τριάδας, Απιδίων, Αρμενων, Ζήρου, Κατσιδωνίου, Παλαικάστρου και Χανδρά οι οποίοι αναφέρουν ότι θεωρούν χρήσιμη την αξιοποίηση ΑΠΕ στην περιοχή αλλά να γίνει με μέτρο και εφ΄ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος καθώς και των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, (γεωργία κτηνοτροφία, τουρισμού και γενικά της βιώσιμης ανάπτυξης). Καταγράφεται επίσης η έντονη ανησυχία τους  για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και κατά πόσο έχουν επηρεάσει το περιβάλλον και ειδικά αυτές που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές, σε περιοχές NATURA.
   Μετά την πολύωρη εξαντλητική συζήτηση γύρω από το θέμα, με διάφορες ενστάσεις και συγκλίσεις απόψεων, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου Σητείας κ. Πατεράκη θεοδωρή, για σύσταση επιτροπής η οποία θα αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας καθώς και εκπροσώπους φορέων οι οποίοι αντιδρούν στις επενδύσεις να προσκληθούν ειδικοί που σχετίζονται με τις ΒΑΠΕ-ΑΠΕ να ενημερώσουν για τα θετικά και αρνητικά των ανωτέρω επενδύσεων ούτως ώστε  να παρθεί μια απόφαση συλλογική για την αντιμετώπιση του όλου θέματος.
   Ο κ. Πατεράκης τόνισε συγκεκριμένα ότι <<δεν πρέπει να υπάρξει διχαστική λογική ανάμεσα στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει καλοπροαίρετη διάθεση συζήτησης και όχι μονόπλευρη αντιμετώπιση των θεμάτων. Είναι ανάγκη να τεθεί το θέμα του νομικού καθεστώτος και της αλλαγής του νομικού πλαισίου της διαδικασίας το οποίο δυστυχώς δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να καταπατήσει εκτάσεις. Πρέπει να ζητηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια μελετημένη χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων και να ζητηθεί η δυνατότητα έκφρασης γνώμης των τοπικών κοινωνιών. Μέχρι τότε να σταματήσει η ΡΑΕ να δίνει αδειοδοτήσεις.>>

Συνολικες προβολες σελιδας