. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η διοίκηση της ΔΕΗ μετά την δυσμενή αυτή εξέλιξη που σημειώθηκε στην κατασκευή του νέου εργοστασίου της έχει αναθέσει στην νομική υπηρεσία της να ετοιμάσει την προσφυγή με την οποία θα ζητείται η ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως έγραψε και χθες η «ΠΡΟΟΔΟΣ» κινδυνεύει να ματαιωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο καθώς Συμβούλιο της Επικρατείας που εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Προστασίας Καττταβιάς τον Φεβρουάριο του 2011, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εργασιών που εκτελούνται για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση που θα γίνει εντός 60 ημερών για να ληφθεί και η οριστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναμένεται να προκαλέ¬σει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς είναι γνωστές οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων μας για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας του νησιού μας.
Η α πόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κοινοποιήθηκε προχθές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου,στην Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου και στον Αστυνομικό Σταθμό Γενναδίου.
Όπως δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΕΗ για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της Μιχάλης Πλατής, οι εργασίες εκσκαφής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ξεκίνησαν προ ημε¬ρών έχουν ήδη σταματήσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του σημαντικού αυτού έργου για το νησί μας. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή ακυρώνει την
προσπάθεια χρόνων που έχει γίνει για να αποκτήσει η Ρόδος νέο και σύγχρονο εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η εγκατάσταση του εργολάβου που ανέλαβε το έργο προκάλεσε την ικανοποίηση των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν μάχη και άσκησαν πιέσεις για να αναλάβουν τις χωματουργικές εργασίες του ντόπιοι επαγγελματίες και υπήρχε αισιοδοξία ότι η Ρόδος σύντομα θα αποκτούσε το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ που τόσο έχει ανάγκη. Μετά την εξέλιξη αυτή το θέμα βρίσκεται και πάλι στο μηδέν και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.Από το 1990 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και έγιναν δεκάδες συσκέψεις και συναντήσεις για να φτάσουμε στο 2012 και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η διοίκηση της ΔΕΗ είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με αυτή την εξέλιξη και δεν αποκλείεται να προβεί στην ακύρωση εκτέλεσης του έργου ,αν τελικά ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κασκευή του καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις και από το 2007 που τους κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες έλαβε την έγκριση τους το 2010! Ήδη η ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο , κατέλαβε ένα σημαντικό ποσό στην πρώην ΚΕΔ για την αγορά του οικοπέδου στην Νότια Ρόδο και η όλη επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 140.000.000 ευρώ.
Μάλιστα δεν αποκλείεται και οι μηχανές που ήδη έχουν αγοραστεί, από την διοίκηση της ΔΕΗ και φυλάσσονται εδώ και ένα χρόνο στην Ελευσίνα να μεταφερθούν τελικά στην Σητεία καθώς το ποτήρι της υπομονής έχει ξεχειλίσει για τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες τους που βλέπουν ότι το έργο μάλλον θα παραπεμφθεί στις καλένδες.Άλλωστε την μεταφορά των μηχανών στην Σητεία της Κρήτης δεν είχε αποκλείσει με δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης σε περίπτωση που καθυστερούσε η έναρξη των εργασιών του νέου εργοστασίου της στη Νότια Ρόδο.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε την στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμαζόταν για να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση των αντισταθμιστικών έργων στην Κατταβιά ύψους 3.900.000 ευρώ. Η απόφαση έγινε γνωστή την ημέρα που ο αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής βρισκόταν στην Αθήνα και είχε επαφές με την διοίκηση της ΔΕΗ για την διαδικασία που ακολουθούσε για να ξεκινούσαν τα 11 αντισταθμιστικά έργα που όταν ολοκληρώνονταν θα άλλαζαν την όψη της τοπικής κοινότητας Καταβιάς. Μετά από αυτή την δυσμενή εξέλιξη ουδείς μπορεί να γνωρίζει και την τύχη που θα έχουν τα αντισταθμιστικά έργα.
Πηγή : Πρόοδος