Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ανησυχία για μετακίνηση του ΤΕΙ

Το μέλλον του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του ΤΕΙ Κρήτης εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία με δεδομένα και τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος 4009 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και την έννοια των Σχολών. Η ανησυχία για την τύχη του Τμήματος – και όχι μόνο του συγκεκριμένου – παραμένει εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, που θα λάβει και θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Προϊστάμενος του ΤΕΙ Σητείας κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη συνεχή ανοδική πορεία του Τμήματος και στην ομαλή λειτουργία του. «Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας», όπως τόνισε παραμένει το πρώτο στις προτιμήσεις των μαθητών που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, κάτι που συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Το υπόβαθρο των φοιτητών μας είναι αρκετά υψηλό και υπάρχει μια σταθερή ροή των παιδιών, που κάθε χρόνο παίρνουν πτυχίο, περίπου 65 το χρόνο. Σε ότι αφορά επομένως την ακαδημαϊκή διαδικασία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Ερωτηθείς αν η ανοδική και ιδιαίτερα θετική πορεία του Τμήματος είναι ένας παράγοντας για τον οποίο κάποιοι θα ήθελαν τη μεταφορά του απάντησε: «Το όλο θέμα έχει ανακύψει όχι τόσο για λόγους οικονομικούς, διότι, αν κοιτάξουμε το κατά φοιτητή κόστος, δεν είναι υψηλότερο από ό,τι είναι στο Ηράκλειο ή ίσως σε κάποια άλλα μέρη του ΤΕΙ. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση, όσο είναι ο νέος νόμος 4009, που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του '11 για τα ΑΕΙ μέσα στα οποία υπάγονται και τα ΤΕΙ. Ο νόμος αναφέρεται στην έννοια της Σχολής, ότι δηλαδή μια Σχολή πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από τρία Τμήματα κατ' ελάχιστον και πάνω κι ότι μια Σχολή πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Άρα το θέμα είναι ο συγκεκριμένος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα και τον οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή μεταφορά του Τμήματος είναι απόρροια αυτού του νόμου», πρόσθεσε.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον θεωρεί πιθανό ένα ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος σημείωσε ότι «ένας νόμος είναι το πρώτο σημείο πάνω στο οποίο μετά χτίζονται κάποιες τροποποιήσεις. Ήδη περίπου ένα μήνα μετά το σχετικό νόμο βγήκε μια τροποποίηση για δύο παραγράφους του. Είναι λοιπόν πιθανό να υπάρξει μια νέα τροποποίηση, στην οποία να χωρούν και εξαιρέσεις του τύπου αυτού. Δηλαδή, ναι μεν ανήκουμε σε μια Σχολή, η οποία όμως θα μπορεί να έχει δύο έδρες. Η μια ήδη στο Ηράκλειο με τα δύο Τμήματα της Νοσηλευτικής και της Κοινωνικής Εργασίας και το τρίτο Τμήμα να είναι στη Σητεία και αυτό να αποτελεί μια εξαίρεση. Αυτό δεν είναι απίθανο και θα 'λεγα ότι θα μπορούσε να γίνει». Ωστόσο σημείωσε ότι η μεταφορά ή όχι του Τμήματος και γενικότερα των Τμημάτων είναι θέμα απόφασης του αρμόδιου Υπουργού.
Εναλλακτική πρόταση
Απαντώντας επίσης σε ερώτημα σχετικό με τη φημολογία ότι ο ίδιος σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του Τμήματος στη Σητεία ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κτίριο και να παραμείνει στο ΤΕΙ, εάν αυτό μεταφερθεί ανέφερε: «Όχι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Το αν θα φύγουμε ή όχι είναι απόφαση του Υπουργείου όχι δική μου. Αυτό είναι σαφές. Από 'κει πέρα η σκέψη η δική μας, καθαρά του μόνιμου προσωπικού του ΤΕΙ και κανενός άλλου είναι να προτείνουμε έγκαιρα και ιεραρχικά, στη Σχολή μας, στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Κρήτης και προς το Υπουργείο στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου, που δίνει τη δυνατότητα ξενόγλωσσων Τμημάτων. Να ζητήσουμε όλα τα Π/Δ, που αναφέρονται στις λεπτομέρειες εφαρμογής ενός τέτοιου εγχειρήματος, τα οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουν βγει. Πέρα δηλαδή από το αν παραμείνει το Τμήμα ή όχι – και που ασφαλώς εμείς θέλουμε να παραμείνει – να έχουμε παράλληλα και ξενόγλωσσα Τμήματα στη Σητεία. Σε περίπτωση δηλαδή που το Υπουργείο αποφασίσει το Τμήμα να φύγει, να υπάρχει μια εναλλακτική λύση γιατί τα κτίρια αυτά είναι πολύ καλά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τέτοιο πρόγραμμα με ξένους φοιτητές, οι οποίοι αντί να πηγαίνουν στην Αγγλία ή αλλού να σπουδάζουν να έρχονται εδώ. Αυτό θα ήταν μια εναλλακτική λύση έγκαιρη, ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένη αυτή η πρόταση και να μη μπορεί να έρθει κάποιος στο μέλλον για να εκποιήσει το κτίριο αυτό.
Σύντομα θα προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια μέσω της Σχολής μας και του Συμβουλίου του ΤΕΙ Κρήτης στο Υπουργείο, ώστε να είναι καταγεγραμμένη η πρόταση, η οποία θα λέει ότι προτιθέμεθα σαν Τμήμα να κάνουμε ένα παράλληλο ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών (συλλειτουργία). Είμαστε έτοιμοι, έχουμε το πρόγραμμα σπουδών μεταφρασμένο στα αγγλικά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Όμως εκκρεμούν κάποια ρυθμιστικά Π/Δ, τα οποία θα ρυθμίζουν θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό των διδάκτρων. Ο νόμος αφήνει ανοικτό το θέμα των διδάκτρων για τους ξένους φοιτητές.
Όμως τί θα γίνει στην περίπτωση που έρθει κάποιος Έλληνας που δεν πέρασε και θέλει να εγγραφεί και να πληρώσει δίδακτρα; Τί θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Δεν μπορούμε εμείς να το αποφασίσουμε αυτό. Δε μπορεί να αρθεί ξαφνικά το δικαίωμα του Έλληνα στη δωρεάν παιδεία. Εμείς σε κάθε ερώτημα που θέτουμε προτείνουμε και κάποια λύση. Μπορεί λοιπόν να υπάρχει ένας αριθμός φοιτητών Ελλήνων στο πρόγραμμα σύμφωνα με κάποια κριτήρια, που θα θέσει το Υπουργείο, που δε θα πληρώνουν δίδακτρα. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, τα οποία με τους υπάρχοντες νόμους δεν απατώνται και θα πρέπει να εκδοθούν ρυθμιστικά Π/Δ για να υποστηρίξουν το νόμο».
Επίσης ο κ. Ζαφειρόπουλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των προθέσεων του Τμήματος είναι και υλοποίηση διδακτορικών προγραμμάτων. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι επίσης η έκδοση ανάλογων ρυθμιστικών διατάξεων.
Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των φοιτητών να χρησιμοποιούν και τη Φοιτητική Εστία της Σητείας, μια σημαντική, εναλλακτική λύση δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες. «Είναι κάτι που θά 'πρεπε να εκμεταλλευτούν τα παιδιά περισσότερο από ό,τι το έχουν κάνει ως τώρα. Δυστυχώς και πολλοί γονείς δεν το γνωρίζουν και τους ενημερώνουμε σχετικά, όταν επικοινωνούν μαζί μας, ώστε να γνωρίζουν και αυτή την δυνατότητα που υπάρχει», εξήγησε.
Εν κατακλείδι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας να μεταφερθεί όμως υπάρχει και η προοπτική όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να ισχυροποιηθεί και με την υλοποίηση διδακτορικών και ξενόγλωσσων προγραμμάτων.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας