Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι Υγρότοποι του Δήμου Σητείας και το Φοινικόδασος του Βαγιού

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με το wwf Ελλάδος, με θέμα: «Οι Υγρότοποι του Δήμου Σητείας και το Φοινικόδασος του Βαγιού», στα πλαίσια της  Παγκόσμιας ημέρα υγροτόπων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος για τους Νησιωτικούς υγροτόπους κ. Καλούστ Παρακαμιάν αναφέρθηκε γενικά στο πρόγραμμα και τις δράσεις του wwf και ιδιαίτερα  στους υγροτόπους που έχουν καταγραφεί στη Σητεία ,τη σημασία τους στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ανάγκη προστασίας αυτών των οικοσυστημάτων.
Ο Δήμος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτών των μικρών, αλλά ιδιαίτερα σημαντικών υγροτόπων κυρίως για την ορνιθοπανίδα, το πόσο ευάλωτοι είναι στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες, έχει καταθέσει πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, με τίτλο:
«Δράσεις ενημέρωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας των παραθαλάσσιων υγροτόπων και οικοσυστημάτων Δήμου Σητείας εντός περιοχών NATURA 2000». Αφορά τις περιοχές στους Υγροτόπους Αλατσολίμνης, Χιόνας,  Μαριδάτης, Κουρεμένου και Πλακοπούλες.
Πρόκειται για μικρά παραθαλάσσια οικοσυστήματα με ιδιαίτερη σημασία για την ορνιθοπανίδα, αλλά και την πανίδα γενικότερα, την εξαιρετικά μεγάλης σπουδαιότητας σπάνια χλωρίδα που παρουσιάζουν, μοναδικά για το νησί της Κρήτης. Παρόλη τη σπουδαιότητα τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, παρόλο ότι βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας σύμφωνα με τον Νόμο για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας (Ν.3937, ΦΕΚ 60/Α/31.3.2011), ότι είναι εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, δεν έχουν μέχρι σήμερα παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση των οικοτόπων αυτών.
Η κύρια απειλή για το οικοσύστημα αυτό, είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος οχημάτων κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η κίνηση οχημάτων 4Χ4 στις αμμοθίνες και η καταστροφή της χλωρίδας, η λαθροθηρία, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις από τον νόμο και η έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών για το σύνολο της λειτουργίας του οικοσυστήματος.
Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε, αφορούν έργα προστασίας για την οριοθέτηση των υγροτόπων και την αποτροπή εισόδου αυτοκινήτων σε αυτούς, με παράλληλη διευκόλυνση της ελεύθερης πρόσβασης των λουομένων στις παραλίες. Πληροφόρηση με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τη χλωρίδα και πανίδα των υγροτόπων και των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων, με την τοποθέτηση παρατηρητηρίου πουλιών, την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και τη δημιουργία ιστοσελίδας για τη χλωρίδα και πανίδα της Ανατολικής Κρήτης.
Επίσης, όπως είναι φυσικό μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις που γίνονται στο φοινικόδασος Βάι, έγινε εποικοδομητικός διάλογος και ενημέρωση, καταγράφοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία όλης της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό και την ανάγκη επιτέλους να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισης όλης της περιοχής. Ένα ζήτημα που μας προβληματίζει και μας απασχολεί διαχρονικά, που όσο το αφήνουμε και κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, σύντομα θα μιλάμε για άλλο ένα υποβαθμισμένο οικοσύστημα με επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον  όσο και στην  οικονομία  της περιοχής μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το wwf Ελλάδος και ιδιαίτερα τον κ. Καλούστ Παρακαμιάν και την Μαρία Μοϊδου για την προσφορά τους και τη συνεργασία με τον Δήμο μας και όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εσπερίδα.     
Ελπίζουμε, πως μέσα από τέτοιου είδους δράσεις και με την ενημέρωση των πολιτών, θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την ανάγκη προστασίας όλων των οικοτόπων του Δήμου Σητείας. Καλούμε τους δημότες μας να μη διστάζουν να καταγγέλουν παράνομες δραστηριότητες στους υγροτόπους και παρεμβάσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια μικρή ή μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Συνολικες προβολες σελιδας