Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κινδυνεύουν λόγω απραξίας τα πετρέλαια στα ν/α της Κρήτης

Ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήνεις για αύριο», λέει μια σοφή ρήση, και μάλλον θα πρέπει να τη βάλουν κατά νου και στην κυβέρνηση, αφού η κωλυσιεργία και η πλήρης ατολμία στις διεργασίες και ζυμώσεις έστω για την ελληνική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ενδέχεται να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις σε εθνικογεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Και δη σε οικονομικό επίπεδο, αφού αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ θέτουν σε κίνδυνο το χρυσοφόρο, όπως εκτιμάται, ορυκτό πλούτο που κρύβεται στα νοτιοανατολικά της Κρήτης...

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, έστω και με αντιφάσεις, να επιδεικνύει μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα της διερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όμως μάλλον συνελήφθη... κοιμώμενη! Γιατί, καλό είναι να προκηρύσσεις διεθνείς διαγωνισμούς και να στέλνεις προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα πως ανοίγεις το φάκελο των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος, όμως το βασικό είναι να κουνήσεις και το δαχτυλάκι στο πλέον κρίσιμο ζήτημα, που έχει να κάνει με τις ΑΟΖ. Το «κάν’ το όπως η Κύπρος», που επαγγέλλονται εσχάτως κάποια κυβερνητικά στελέχη, είναι ουσιαστικά δίχως περιεχόμενο αν δεν το κάνεις ακριβώς όπως η Κύπρος. Και η Κύπρος φρόντισε, πριν φέρει τη Noble Energy, τις πλατφόρμες και τα τρυπάνια, να τακτοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια και με έντονο χαρακτήρα μυστικότητας το θέμα της ΑΟΖ της. Αντιθέτως η Ελλάδα δεν έχει δείξει την παραμικρή τέτοια διάθεση. Και - προσοχή - δε μιλάμε για συμφωνία με τα γειτονικά κράτη, αλλά τουλάχιστον για κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να μη βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπη με μια σημαντική απειλή. Η απειλή αυτή βεβαίως δεν είναι άλλη από τις τελευταίες μεθοδεύσεις της Αιγύπτου, η οποία επιδιώκει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία, αποκλείοντας έτσι την Ελλάδα, με την πλήρη διαγραφή της επήρειας του Καστελόριζου. Κάτι που εγκυμονεί πολύ αρνητικές συνέπειες ίσως και για τα κοιτάσματα της Κρήτης! Κοιτάσματα που συνολικά στη λεκάνη της Κρήτης, όπως εκτιμούν κάποιοι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο κ. Φώσκολος, κρύβουν 22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο...

Τα «παιχνίδια» της Αιγύπτου
Η πρόσφατη επιβεβαίωση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη της Αιγύπτου, η οποία μέσω του υπουργού Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ εξέρφρασε την επιθυμία της να διαπραγματευτεί με την Κύπρο και την Τουρκία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Αν. Μεσόγειο, εξαιρώντας την Ελλάδα από αυτή τη διαδικασία.
Οι Αιγύπτιοι φαίνονται τώρα να υιοθετούν τη θέση των Τούρκων, ότι το Καστελόριζο δε συμβάλλει στη διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό διότι, αν τελικά οι Αιγύπτιοι αποδέχονταν ότι το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, τότε θα έχαναν ένα σημαντικό μέρος από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Με βάση τις τουρκικές θέσεις, που δείχνει να αποδέχεται η Αίγυπτος, η τελευταία αποκτά σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκία, με τη δική μας χώρα φυσικά να χάνει ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο τμήμα της ΑΟΖ της.

Δημόσια έκκληση Μαρκεζίνη-Καρυώτη

Χαρακτηριστικό για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ελλάδα είναι το «καμπανάκι» που χτυπούν μέσω δημόσιας επιστολής τους οι ακαδημαϊκοί Βασίλης Μαρκεζίνης και Θόδωρος Καρυώτης:
«Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους "σοφούς" που επηρεάζουν το υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας, τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι "φίλοι" μας "μαδούν" ζωντανούς.
Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δε συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου», αναφέρουν οι δυο ακαδημαϊκοί και καταλήγουν:
«Εάν ανεχτούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.
Η σημερινή χαώδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.
Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.
Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δε διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας».
Οι τελευταίες εξελίξεις και μεθοδεύσεις ουσιαστικά στοιχειοθετούν ''τορπιλισμό'' της χώρας μας. Τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί ένα πρώτο βήμα με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες σε περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, που έχει υπολογιστεί με βάση τη «μέση γραμμή», η πρωτοβουλία αυτή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση λειτουργεί υπονομευτικά, καθώς ουσιαστικά περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών της Ελλάδας και απειλεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα επηρεάσουν και μελλοντικές οριοθετήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα στο διεθνή διαγωνισμό έχει ορίσει ως όριο την κάθετη γραμμή η οποία διέρχεται από το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αφήνοντας εκτός διαγωνισμού περιοχές για τις οποίες θα μπορούσε να εγείρει αμφισβητήσεις η Τουρκία.

Οι Τούρκοι στη Λιβύη
Το παρήγορο είναι βέβαια ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τη Λιβύη, η οποία εμπλέκεται και αυτή στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Όμως και εκεί υπάρχουν σημάδια ανησυχητικά...
Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες, κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ, πως η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης στράφηκε στην Τουρκία ζητώντας συνεργασία σε λιμενικές υποδομές και ανασυγκρότηση του στόλου της, παραχωρώντας μάλιστα στην Τουρκία δυνατότητα ναυτικής βάσης στα παράλια της Λιβύης, κάτω δηλαδή ακριβώς από την Κρήτη και τα κοιτάσματά της!

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας