Καθηλωμένες οι τιμές στην Κρήτη
και αυξημένες στην Πελοπόννησο, με συνθήκες υπερπροσφοράς στην Ευρωπαϊκή
Ένωση από την εμμονή των ελαιοπαραγωγικών χωρών να παρουσιάζουν πολύ
μεγαλύτερες παραγωγές από αυτές που έχουν στην πραγματικότητα, είναι οι
συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα φάση στην αγορά του ελαιολάδου.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκος Μιχελάκης.
«Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ήδη άρχισε σε αρκετές περιοχές των Χανίων, όπως στην Κίσσαμο, στο Κολυμπάρι, στον Άστρικα, στον Πλάτανο και στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αναμένεται να καθυστερήσει και να αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οξύτητες
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του ελαιολάδου δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές, καθώς οι οξύτητες στο παραγόμενο ελαιόλαδο στην Κρήτη κυμαίνονται από 0,4 έως 0,6 βαθμούς στην περιοχή του Κολυμπαρίου, 0,5 στην περιοχή του Πλατάνου, ενώ παρόμοιες είναι και για τα ελαιόλαδα από τις ελιές που συγκομίζονται με ραβδισμό και στα νότια του Ρεθύμνου. Οπωσδήποτε ο ελαιόκαρπος που συγκομίζεται με φυσική πτώση πάνω σε δίχτυα σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου από ποικιλίες τσουνάτης και χονδρολιάς δίνει πολύ μεγαλύτερες οξύτητες, της τάξεως των πέντε, έξι και δέκα βαθμών».
Η δακοκτονία
«Τα αποτελέσματα αυτά βέβαια δεν μπορούν να αποδοθούν στην κακή εφαρμογή της δακοκτονίας, διότι βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής και, όπως είναι γνωστό, πρώτα συγκομίζονται τα ελαιόδεντρα που είναι πιο ευαίσθητα για δακοπροσβολή», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «στην πορεία με την πρόοδο της συγκομιδής αναμένεται να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, εκτός εάν φανεί ότι η εφαρμογή της δακοκτονίας, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, είχε, πράγματι, πολύ δυσμενείς συνέπειες».
Οι τιμές
Σχετικά με τις τιμές που αφορούν το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι κυμαίνονται στην Κρήτη από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ελαιόλαδα νέας εσοδείας, στην Πελοπόννησο, κυμαίνονται μέχρι 2,45 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την αυξημένη παραγωγή 1,4 εκατ. τόνου που αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, επικαλούμενο τα στοιχεία που δίνει η Ισπανία, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι χρειάζεται η επανεξέταση της μεθοδολογίας με την οποία εκτιμούν τα διάφορα κράτη την παραγωγή τους, γιατί υπάρχει φόβος πως οι εκτιμήσεις είναι επηρεασμένες από την εποχή των επιδοτήσεων ανά κιλό, με συνέπεια να δημιουργείται κλίμα υπερπροσφοράς, που επηρεάζει προς τα κάτω τις τιμές.
Πηγή : Νέα Κρήτη
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκος Μιχελάκης.
«Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ήδη άρχισε σε αρκετές περιοχές των Χανίων, όπως στην Κίσσαμο, στο Κολυμπάρι, στον Άστρικα, στον Πλάτανο και στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αναμένεται να καθυστερήσει και να αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οξύτητες
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του ελαιολάδου δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές, καθώς οι οξύτητες στο παραγόμενο ελαιόλαδο στην Κρήτη κυμαίνονται από 0,4 έως 0,6 βαθμούς στην περιοχή του Κολυμπαρίου, 0,5 στην περιοχή του Πλατάνου, ενώ παρόμοιες είναι και για τα ελαιόλαδα από τις ελιές που συγκομίζονται με ραβδισμό και στα νότια του Ρεθύμνου. Οπωσδήποτε ο ελαιόκαρπος που συγκομίζεται με φυσική πτώση πάνω σε δίχτυα σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου από ποικιλίες τσουνάτης και χονδρολιάς δίνει πολύ μεγαλύτερες οξύτητες, της τάξεως των πέντε, έξι και δέκα βαθμών».
Η δακοκτονία
«Τα αποτελέσματα αυτά βέβαια δεν μπορούν να αποδοθούν στην κακή εφαρμογή της δακοκτονίας, διότι βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής και, όπως είναι γνωστό, πρώτα συγκομίζονται τα ελαιόδεντρα που είναι πιο ευαίσθητα για δακοπροσβολή», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «στην πορεία με την πρόοδο της συγκομιδής αναμένεται να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, εκτός εάν φανεί ότι η εφαρμογή της δακοκτονίας, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, είχε, πράγματι, πολύ δυσμενείς συνέπειες».
Οι τιμές
Σχετικά με τις τιμές που αφορούν το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι κυμαίνονται στην Κρήτη από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ελαιόλαδα νέας εσοδείας, στην Πελοπόννησο, κυμαίνονται μέχρι 2,45 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την αυξημένη παραγωγή 1,4 εκατ. τόνου που αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, επικαλούμενο τα στοιχεία που δίνει η Ισπανία, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι χρειάζεται η επανεξέταση της μεθοδολογίας με την οποία εκτιμούν τα διάφορα κράτη την παραγωγή τους, γιατί υπάρχει φόβος πως οι εκτιμήσεις είναι επηρεασμένες από την εποχή των επιδοτήσεων ανά κιλό, με συνέπεια να δημιουργείται κλίμα υπερπροσφοράς, που επηρεάζει προς τα κάτω τις τιμές.
Πηγή : Νέα Κρήτη