Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στο Εφετείο η δίκη των οκτώ για το Τοπλού

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Στο Εφετείο Χανίων η υπόθεση του Τοπλού
Στο σκαμνί οκτώ κατηγορούμενοι

Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Τοπλού. Στο εδώλιο κάθονται οχτώ κατηγορούμενοι. Ο ηγούμενος της Μονής, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης στο Δικαστήριο κατά συρροή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και πραγματογνώμονες που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην προαναφερόμενη κατηγορία.


Να σημειωθεί ότι στη δίκη το ελληνικό Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, εξετάστηκε ο πρώτος μάρτυρας που ήταν δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου στις επίμαχες δίκες σε Λασίθι και Χανιά, δηλαδή στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Όπως έχει γράψει η «Π», επί της ουσίας οι οχτώ κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τις δικαστικές Αρχές σε Λασίθι και Χανιά αντίστοιχα καθώς οι κρίσιμες πραγματογνωμοσύνες και γνωμοδοτήσεις που προσκόμισαν ενώπιον των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων περιείχαν “ψευδείς αναφορές” ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των επίδικων εκτάσεων και κυρίως ως προς το χαρακτήρα που είχαν αυτές οι εκτάσεις, αν δηλαδή ήταν δασικές και προστατευόμενες ή χορτολιβαδικές και γεωργικές.

Το πρώτο σημείο που εστιάζει το πολυσέλιδο κλητήριο θέσπισμα είναι ότι η Μονή χωρίς να το δικαιούται εισέπραξε από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους περίπου 375.000 ευρώ για απαλλοτριωθείσα έκταση 1600 στρεμμάτων, η οποία όμως δεν της ανήκε καθώς αποτελούσε δημόσια χορτολιβαδική και δασική έκταση και είχε περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχο του Οθωμανικού Κράτους. (Αυτό είναι και το σημείο-κλειδί κατά την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Ο ηγούμενος στο απολογητικό του υπόμνημα τονίζει ότι από το 1898 δεν υπήρχε οθωμανικό κράτος στην Κρήτη. Μάλιστα χαρακτηρίζει ανιστόρητη τη θέση ότι στην Κρήτη οι δασικές εκτάσεις ανήκαν στο Οθωμανικό κράτος και ως τέτοιες περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο).

Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Μονή με άλλη αγωγή της ισχυρίστηκε ότι της ανήκει λόγω χρησικτησίας έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Παλαικάστρου Σητείας, έκταση την οποία είχε αποκτήσει τμηματικά προ αμνημονεύτων χρόνων στο πλαίσιο άτυπων δωρεών και παραχωρήσεων εκ μέρους μοναχών και χριστιανών και είχε καταγραφεί στον Κώδικα της Μονής προ 120 και πλέον ετών.

Στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι με σκοπό να ωφελήσουν τη Μονή ανέφεραν ψευδή στοιχεία στην πραγματογνωμοσύνη τους καθώς γνώριζαν ότι οι επίδικες εκτάσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν δασικό προστατευόμενο χαρακτήρα και όχι χορτολιβαδικό ή γεωργικό.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν παραπλάνησαν τις δικαστικές Αρχές, εκτέλεσαν τις πραγματογνωμοσύνες που τους ανατέθηκαν, λήφθηκαν μάλιστα αεροφωτογραφίες τις οποίες ερμήνευσαν με βάση την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας