Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κατρακυλά η τιμή του ελαιολάδου

«Το φαινόμενο αυτό δε δικαιολογείται για ένα προϊόν-σύμβολο της ποιοτικής, παραδοσιακής και υγιεινής διατροφής, που είναι το μοναδικό προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οποίο σημειώνεται μείωση των τιμών παραγωγού το 2010»... Την παραδοχή αυτή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Κουτσούκου, στα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." περί «παράξενων συνθηκών στο κρητικό ελαιόλαδο, αφού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές παραγωγού του προϊόντος παραμένουν καθηλωμένες σε εξευτελιστικά επίπεδα μόνο στην Κρήτη», μεταφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης.
«Ο κ. Παρασύρης», αναφέρει η ανακοίνωση, «παρέπεμψε την αναφορά του σε δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", στα οποία χαρακτηρίζονται ως "περίεργες" οι εξελίξεις στον τομέα του ελαιόλαδου στην Κρήτη, καθώς, ενώ οι τιμές του προϊόντος παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μήνες στα εξευτελιστικά επίπεδα κάτω από τα 2 ευρώ και το πολύ μέχρι τα 2,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, στην Πελοπόννησο κοντεύουν να φτάσουν τα 3 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 3,85 ευρώ ανά κιλό. Στην απάντησή του ο κ. Κουτσούκος αναγνωρίζει το πρόβλημα, τονίζοντας ότι το υπουργείο του παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το χαμηλό επίπεδο τιμών παραγωγού και παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπισή του».
Παρακάτω, ο υφυπουργός τονίζει ότι το υπουργείο:
- «Ανταποκρινόμενο σε αίτημα του ΣΕΔΗΚ, αλλά και άλλων φορέων, έθεσε το ζήτημα ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε., ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά από τις αδιάθετες ποσότητες. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι, αν εκτιμηθεί ότι η ενεργοποίηση θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, θα πράξει ανάλογα. Θα εξαντληθούν από ελληνικής πλευράς όλα τα περιθώρια με στόχο την ενεργοποίηση του μέτρου.
- Σε ανταπόκριση στο αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δανειοδότηση των οργανώσεων από τις τράπεζες, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ποσότητες για την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων, να ομαλοποιηθεί η αγορά και να αυξηθούν οι τιμές παραγωγού». 


Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας