Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Επιστρέφουν τα "Στειακά Δρώμενα"

Τα " Στειακά Δρώμενα" επιστρέφουν. Η επιτυχημένη επιθεώρηση, που γράφει κι επιμελείται ο Μανώλης Μιαουδάκης, επιστρέφει στην Σητεία μετά από απουσία 5 χρόνων.
Τα "Στειακά Δρώμενα" είναι μία επιθεώρηση που σατυρίζει την τοπική επικαιρότητα, τα κακώς κείμενα της περιοχής, χωρίς να λείπουν οι αναφορές και στην κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη χώρα. Γραμμένη σε έμμετρο λόγο, η επιθεώρηση αυτή σημειώνει ρεκόρ προσέλευσης στην Καζάρμα. Κι αναμένεται να συμβεί το ίδιο και φέτος. Το κοινό της Σητείας - και όχι μόνο- αγκαλιάζει κάθε φορά την δημιουργία του Μανώλη Μιαουδάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει τα "Δρώμενα"σαν μια καθαρά δική του εφεύρεση, που δεν εντάσσεται σε κατάλογο με τα γνωστά θεατρικά είδη.
Τα πρώτα "Στειακά Δρώμενα" παρουσιάστηκαν το 1992 και σημείωσαν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ίσως γιατί το κοινό γέλασε και διασκέδασε με γνώριμες καταστάσεις, με θέματα που ξέρει κι αντιμετωπίζει καθημερινά. Από τότε η επιθεώρηση του Μανώλη Μιαουδάκη έχει απρουσιαστεί συνολικά 9 φορές και, φέτος, θα είναι η δέκατη. Και κάθε φορά η επιτυχία είναι τεράστια. Ρεκόρε προσέλευσης θεαρτών και στις τέσσερις παραστάσεις που δίνονται, ενώ το ζεστό χειροκρότημα του κοινού αποδεικνύει κάθε φορά ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δικαιώνει τους συντελεστές της πιο επιτυχημένης καλλιτεχνικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στην Σητεία.
Τα φετινά κείμενα θα είναι ολοκαίνουργια κι όχι συρραφή παλιότερων όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο ανέβασμα της επιθεώρησης. Μετά από απουσία πέντε χρόνων, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο Μανώλης Μιαουδλακης επιστρέφει με καινούργια κείμενα, αφού είχε αρκετό υλικό στα χέρια του. Το Μνημόνιο κι η οικονομική κρίση, που όλοι βιώνουμε, θα είναι ένα από τα θέματα των φετινών "Δρώμενων". Τα περισσότερα θέματα, όμως, θα έχουν σχέση με την τοπική επικαιρότητα. Όπως είναι η προσάρτηση των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων του τέως δήμου Μακρύ Γιαλού στον νέο δήμο Σητείας, ένα θέμα που " πονάει" όλη την τοπική κοινωνία.
Σε όλα τα "Δρώμενα" υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι που έχουν αγαπηθεί από το Σητειακό κοινό. Όπως είναι ο γραφικός τύπος από την γειτονική Κάσο, που έρχεται στην Σητεία κια σχολιάζει με τον δικό του τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Ή όπως είναι οι δύο συμπαθέστατες γριούλες, σε κάποιο χωριό της Σητείας, που σχολιάζουν τα νέα ήθη. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι δοσμένα με πολύ χιούμορ, κέφι και αγάπη.
Ο θίασος αυτής της επιτυχημένης επιθεώρησης αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι περιισσότεροι από τους οποίους έχουν πάρει μέρος σε όλες τις παραστάσεις. Κι έχουν ταυτιστεί με τους χαρακτήρες που υποδύονται. Η Χάρις Ροδουσάκη, ο Μανώλης Μαρουκλής, ο Κώστας Δανδουλάκης, η Δέσπω Οικονόμου, η Άννα Ατζολιδάκη, ο Χαρίλαος Βιτσεντζάκης είναι μερικοί μόνο από τους ηθοποιούς που χαρίζουν στιγμές γέλιου στο κοινό και δίκαια εισπράττουν το ζεστό χειροκρότημα. Παράλληλα, σε κάθε ανέβασμα υπάρχουν και νέοι ηθοποιοί. Φέτος, το νέο αίμα θα είναι ο Γιώργος Οικονομάκης, η Μαρία Γαρεφαλάκη και άλλοι.
Η πρώτη συνάντηση των συντελεστών και η ανάγνωση των πρώτων κειμένων έγινε πρόσφατα. Οι πρόβες άρχισαν και θα συνεχιστούν εντατικά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Καζάρμα, στις 9 Αυγούστου. Συνολικά θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Μιχάλης Γιαννακάκης, όπως κάθε φορά άλλωστε. Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος του " Θεάτρου Σητείας" και δημιουργός πολλών επιτυχημένων παραστάσεων θα κάνει, για άλλη μία φορά, εξαιρετική δουλειά. Όπως κι όλοι οι συντελεστές των φετινών " Στειακών Δρώμενων". 


Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας