ΤΟ αλκοόλ ως εξάρτηση αποτελεί μεγαλύτερη απειλή και πρόβλημα και για το Νομό Λασιθίου απ' ότι η ηρωίνη που είναι ένα από τα σκληρότερα ναρκωτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός έτους έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από 25 περιστατικά εξάρτησης από το αλκοόλ, δηλαδή άτομα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Ο αριθμός όμως κατάχρησης στο γενικό πληθυσμό είναι αρκετά υψηλός, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, ερωτηματικά και ανάγκη συντονισμένης δράσης. Κατάχρηση υπάρχει όταν κάποιος πίνει περισσότερο απ΄ ότι πρέπει και δεν θέλει να σταματήσει ενώ η εξάρτηση οδηγεί στο σημείο να εμφανίζει σύνδρομο στέρησης που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Έτσι ο φιλήσυχος Νομός Λασιθίου αρχίζει και καταγράφει πολύ μεγάλα προβλήματα σε σχέση με το αλκοόλ και ταυτόχρονα αυξάνεται η καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο φαινομένων σε μια μικρή περιοχή όπως το Λασίθι προβλημάτισε τους υπεύθυνους της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λασιθίου που σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αγίου Νικολάου, διοργάνωσαν ημερίδα στο ΡΕΞ με θέμα τη σχέση της ψυχικής υγείας, του αλκοόλ και των τροχαίων ατυχημάτων.
Το κοινό στοιχείο που συνδέει τα παραπάνω φαινόμενα είναι οι επιπτώσεις που έχουν τόσο η εξάρτηση από το αλκοόλ όσο και τα τροχαία ατυχήματα. Και οι δύο καταστάσεις έχουν πολύ μεγάλο ψυχολογικό κόστος στους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές, αλλά και στο κοντινό τους περιβάλλον.
«Εμείς ως μονάδα μπαίνουμε σε αυτό τον τομέα για να υποστηρίξουμε αυτά τα άτομα και είναι τεράστιες οι απαιτήσεις που προκύπτουν. Ήταν λοιπόν μια σημαντική αφορμή για να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση», τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας Ψυχίατρος κ. Μανόλης Καναβάκης.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων είναι σοβαρές με κυρίαρχη μια διαταραχή που παρατηρείται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό που είναι αυτή του μετατραυματικού στρες, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί και πέντε χρόνια μετά το γεγονός όπως επεσήμανε η ψυχολόγος υγείας κα Χάρις Καρατζούνη. Παράλληλα οξύ στρες, κατάθλιψη και ειδική φοβία για τα τροχαία ατυχήματα είναι παθήσεις που ταλαιπωρούν συχνά ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σ' αυτά, ενώ αρκετές φορές εμφανίζεται το φαινόμενο του χρόνιου πόνου που οδηγεί και σε άλλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες όπως σωματικές, εργασιακές δυσκολίες, μειωμένη απόδοση στην εργασία και άλλες δραστηριότητες, μειωμένες κοινωνικές επαφές, χαμένες παραγωγικές ώρες και υπέρογκα κόστη για περίθαλψη και θεραπεία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε περίπου 80 νοσηλείες στο νοσοκομείο της Νεάπολης όπου φιλοξενούνται τα σχετικά περιστατικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Καραταράκης, επιμελητής Α΄ στο Νοσοκομείο Νεάπολης.
Να σημειωθεί πάντως πως ο αλκοολισμός είναι μια ασθένεια με εξάρσεις και υφέσεις, με συμμετοχή ψυχοκοινωνικών, περιβαλλοντικών, γενετικών παραγόντων που χρειάζεται όμως μεγάλη χρονική διάρκεια – περίπου 5 χρόνια – για να φτάσει σε στάδιο εξάρτησης και είναι μια περίοδος πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σε άλλες τοξικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ηρωίνη που σ' ένα μήνα ο χρήστης είναι εξαρτημένος.
Λύση υπάρχει για την αντιμετώπιση των φαινομένων αλκοολισμού; «Προσπαθώντας να αλλάξουμε τον εαυτό μας ο καθένας ξεχωριστά προς το καλύτερο συμμετέχοντας στην διαφοροποίηση των κοινωνικών συνθηκών μπορούμε να δώσουμε ελπίδα», επισημαίνει ο κ. Καναβάκης.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣΠηγή : Ανατολή