Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Άρωμα πρόωρης προεκλογικής περιόδου με νικητές και ηττημένους στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας

Πολλά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, αλλά και… δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Πολύωρη ήταν κι αυτή η συνεδρίαση, με έντονο όμως -ίσως για πρώτη φορά- άρωμα προεκλογικής περιόδου, αν και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προσδιορίζονται σε περίπου ενάμιση χρόνο…

Έτσι η θεματολογία, οι τοποθετήσεις, οι αντιπαραθέσεις -υπαρκτές ή όχι- είχαν έναν κοινό αποτέλεσμα, τη δημιουργία εμπόλεμης κατάστασης. Υπήρξαν λοιπόν «νικητές» και «ηττημένοι», που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τα ίδια πρόσωπα, όμως ίσως αυτό να έχει ελάχιστη σημασία σε ό,τι αφορά την ουσία, το περιεχόμενο πλέον των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, που αν εξακολουθήσει να είναι αυτού του επιπέδου, δεν θα έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για τα πρόσωπα που το απαρτίζουν, αλλά πρωτίστως για τον τόπο…
Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης ανέγνωσε την επιστολή του κ. Χαράλαμπου Λεβεντέρη, με την οποία έκανε γνωστή την ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.
Κατόπιν ο κ. Δρακάκης προέβη σε καταγγελία για ψεύδη προς το πρόσωπό του, που είχαν ακουστεί σε ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με την πρόσκληση της συνεδρίασης.

Ο όρος Μακεδονία
Ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των Σκοπίων. Έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Τερζή, για να εισηγηθεί την έκδοση ενός ψηφίσματος προς στην ΠΕΔ, καθώς η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από όλες τις ΠΕΔ τοποθέτηση επί του θέματος. Ο κ. Τερζής τόνισε ότι το διακύβευα των ημερών σε ότι αφορά το «Μακεδονικό» ή «Σκοπιανό» είναι ισχυρό. Αναφέρθηκε στην τεράστια, όπως είπε, συμβολή της Κρήτης στον αγώνα της Μακεδονίας από τις αρχές του 20ού αιώνα και παρέθεσε σχετικά στοιχεία.
Πρότεινε στο ψήφισμα να αναφέρεται: «Να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” καθώς και παράγωγό του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, να τεθεί ως αδιαπραγμάτευτη θέση η αλλαγή του συντάγματος του κράτους των Σκοπίων, να απαλειφθούν οι διατάξεις που προσβλέπουν σε αλυτρωτικές θέσεις, να απομακρυνθούν τα σύμβολα και τα στοιχεία από την πλευρά των Σκοπίων, που παραχαράσσουν την ιστορία και αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς πιθανή ύπαρξή τους θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε περίπτωση εκτροπής από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 να δοθεί στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει το δικαίωμα με δημοψήφισμα».
Η απόφαση για το ψήφισμα ελήφθη κατά πλειοψηφία. Από την μείζονα μειοψηφία ο κ. Νικ. Καραμανωλάκης μεταξύ άλλων εξέφρασε την σύμφωνη άποψη για την τοποθέτηση του Δ.Σ. στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά την αντίθετη σε σημεία, όπως την πρόταση περί δημοψηφίσματος. Από την ελάσσονα μειοψηφία η κ. Σταυρούλα Καράμπελα εξέφρασε την συμφωνία της με την θέση του ΚΚΕ επί του ζητήματος.
Τοποθετήθηκαν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και αποφασίστηκε τελικά να αναδιαμορφωθεί το ψήφισμα από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευσης -μείζονα- με επιμέρους προσθήκες ή αλλαγές, καθώς ήταν εμφανής η συμφωνία στην αναγκαιότητα έκδοσής του.

Για το Αστεροσχολείο
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο κ. Καραμανωλάκης μίλησε για παρατυπίες από την πλευρά του κ. Δρακάκη με καίρια αυτή που αφορά, την μη ενημέρωση του Δ.Σ. σχετικά με την επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαικάστρου για τη χωροθέτηση του Αστεροσχολείου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο Σύλλογος κατέθεσε πρόταση στοιχειοθετημένη με σκοπό την ενημέρωση του Δ.Σ. για ένα θέμα σημαντικό, που όμως δεν έγινε, αφού δεν κοινοποιήθηκε από το προεδρείο στο σώμα. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί δυσλειτουργία στο Δ.Σ., το οποίο εάν είχε την ενημέρωση θα είχε την δυνατότητα να εξετάσει ορθά και αντικειμενικά τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Ο κ. Καραμανωλάκης ζήτησε από το σώμα να συζητήσει και να λάβει απόφαση να άρει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το παράπτωμα αυτό είναι τεράστιο, καταδικάζει μία περιοχή», συμπλήρωσε
Ο κ. Δρακάκης απάντησε ότι ποτέ δεν ήρθε στο προεδρείο το αίτημα αυτό, παρ’ ότι ήταν πρωτοκολλημένο. Ζήτησε δε από το Δήμαρχο να γίνει εξέταση σε διοικητικό επίπεδο ή δημοτικών συμβούλων ώστε να διαφανεί σε ποιούς ανήκει η ευθύνη για το ότι το αίτημα δεν έφτασε στο προεδρείο. «Δεν πρωτοκολλεί ο Πρόεδρος»,  τόνισε.
Το λόγο έλαβαν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Της πλειοψηφίας κ. Γιάννης Χατζηνάκης και Νίκος Λαντζανάκης απάντησαν σε αναφορές του κ. Καραμανωλάκη.
Ο κ. Μανόλης Φουντοραδάκης έκανε λόγο για την επαναφορά ενός θέματος που έχει ολοκληρωθεί κι ανοίγει για «άλλους λόγους», εστιάζοντας στο Παλαίκαστρο, ενώ ο κ. Νίκος Κοζυράκης αναφέρθηκε στην βάσει νόμου προβλεπόμενη διαδικασία για την πρόταση μομφής.
«Νομίζω», τόνισε Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης, «ότι στρουθοκαμηλίζουμε διότι όλοι ξέρουμε ότι αυτό το κείμενο ήταν τοις πάσι γνωστό. Θα ερευνηθεί το διοικητικό κομμάτι του θέματος. Για την πρόταση μομφής θα πρέπει να είναι σημαντικά τα θέματα για να μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία το Δ.Σ. Αλίμονο αν συνεχίσουμε έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές».

Η μείζων μειοψηφία
Οι κ. Χαράλαμπος Σαρίδης και Νίκος Πλακαντωνάκης της μείζονος μειοψηφίας ανέφεραν ότι η πρόταση μομφής είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο κ. Σαρίδης πρότεινε την διερεύνηση του θέματος και την παρουσίαση των πλήρων στοιχείων. «Δεν είναι απλό πράγμα να κάνεις μομφή σε Πρόεδρο Δ.Σ. Γι’ αυτό περιμένω να ακούσω αν υπάρχει διοικητική αβλεψία, για να ξανατοποθετηθώ. Προτείνω να προσαχθούν όλα τα στοιχεία για να είμαι δίκαιος στην κρίση μου», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Πλακαντωνάκη, που συμπλήρωσε ότι «και το θέμα σχετικά με το Αστεροσχολείο είναι πολύ σοβαρό, ταλανίζει μήνες το σώμα και έχουν υπάρξει λανθασμένοι χειρισμοί στο όλο θέμα».
Ο κ. Καραμανωλάκης στη συνέχεια δήλωσε την άρση του αιτήματος για την ψηφοφορία συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, στην λογική του διοικητικού ελέγχου, της γνωστοποίησης των στοιχείων και την εκ νέου συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση

Αναβλήθηκε
Ο κ. Κοζυράκης αναφέρθηκε στη σχετική στην νομοθεσία, ο κ. Νίκος Σολιδάκης εστίασε στη διαδικασία της πρότασης μομφής και πάλι ο κ. Σαρίδης. Αλλά και ο κ. Λεωνίδας Τερζής, που έκανε λόγο «για προσπάθεια από την πλευρά κάποιων αποκόμισης πολιτικών οφελών». Απευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανωλάκη μίλησε για κοροϊδία, αφού -όπως είπε- ήταν ενήμερος για το αίτημα του Συλλόγου, όπως είχε φανεί από σχετικό κείμενο που είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Καραμανωλάκης, όμως ο τελευταίος το αρνήθηκε ο ίδιος.
Ένταση προκλήθηκε για τα επόμενα λεπτά και τελικά το θέμα αποφασίστηκε να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας