Το ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στο Νομό Λασιθίου και ότι το πλήγμα που έχουν υποστεί είναι πραγματικό, βαθύ και με διάρκεια επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα που διενήργησε το Επιμελητήριο Λασιθίου το Σεπτέμβριο.
Τούτα δε, όπως τονίστηκε, θα γίνουν ακόμη πιο εμφανή στην τοπική οικονομία μέχρι την άνοιξη του 2011, οπότε και θα γίνουν αισθητές οι αλυσιδωτές συνέπειες, που θα έχει η κρίση αυτή σε όλο το φάσμα της τοπικής οικονομίας.
Στις ερωτήσεις, που τέθηκαν στις 313 επιχειρήσεις:
* To 86,86% απάντησαν ότι έχει μεταβληθεί αρνητικά ο τζίρος τους το πρώτο 8μηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Μόνο το 7,37% απάντησαν ότι έχει μεταβληθεί θετικά και το 5,77% απάντησε ότι έχει παραμείνει σταθερός.
* Το 58% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δε μεταβλήθηκε η οικονομική θέση τους ως προς τις δανειακές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Το 35% δήλωσαν ότι η θέση τους επιδεινώθηκε ως προς τις δανειακές και το 38% ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και μόνο το 7% δήλωσε ότι βελτιώθηκε λίγο ως προς τις δανειακές και το 5% ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Το 53% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση της θέσης τους ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, το 40% ότι παρέμεινε η ίδια και μόνο το 7% ότι βελτιώθηκε λίγο η θέση τους.
* Στην ερώτηση ποιο θεωρούν ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και χρήζει άμεσης λύσης απάντησαν: το 45% την έλλειψη ρευστότητας, το 25% την πτώση του τζίρου, το 17% την καθυστέρηση πληρωμών, το 11% την αδυναμία πρόσβασης σε δάνεια. Το 2% απάντησε άλλα προβλήματα, όπως ο μη υγιής ανταγωνισμός, η κακή λειτουργία του κράτους, προβλήματα με το ΙΚΑ και η λειτουργία πολυεθνικών.
* Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης, πρότειναν: Το 40% την ενίσχυση ρευστότητας/ δανειοδότησης, το 29% την πάταξη διαφθοράς και τη βελτίωση λειτουργίας του δημοσίου, το 17% τα φορολογικά κίνητρα και το 14% την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
* Μείωση κατά 10,50% σημείωσαν οι ενάρξεις επιχειρήσεων το πρώτο 8μηνο του 2010. Ειδικότερα, στο Βιοτεχνικό Τμήμα του Επιμελητηρίου η μείωση ενάρξεων ήταν 14,71%, στο Εμπορικό Τμήμα μείωση 34,52% και στο Τουριστικό Τμήμα μείωση 40,91%. Αύξηση στις ενάρξεις είχαμε μόνο στο Επαγγελματικό Τμήμα κατά 19,30%.
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων η αύξηση ήταν δραματική σε σύγκριση με το 2009, δηλαδή 71,13%. Ειδικότερα σημειώθηκε 114,81% αύξηση στη διακοπή λειτουργίας σε επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Τμήματος, 82,86% αύξηση στη διακοπή επιχειρήσεων του Εμπορικού Τμήματος, 55,22% αύξηση στη διακοπή επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Τμήματος και 41,67% αύξηση στη διακοπή επιχειρήσεων του Τουριστικού Τμήματος.
Τα συμπεράσματα
* Διαπιστώνεται σοβαρότατη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο οκτάμηνο του 2010 με προφανή αιτία τη μείωση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων κρίνονται πολύ σοβαρά – περισσότερο από το 32% των επιχειρήσεων, δηλώνει πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 30%.
* Παρ' ότι οι δανειακές και φορολογικές θέσεις των επιχειρήσεων δείχνουν να έχουν επιδεινωθεί σε ποσοστό 35% και 38% αντίστοιχα – γεγονός αναμενόμενο με την οικονομική κρίση – το σοβαρότερο πρόβλημα που διαφαίνεται είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί κατά 53%.
* Η έλλειψη ρευστότητας αναδεικνύεται σε παράγοντα που θα καθορίσει το μέλλον των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον, αφού σε ποσοστό 45% οι επιχειρήσεις το θεωρούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα.
* Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με ευκολότερη παροχή δανείων σε ποσοστό 40%. Σημαντικό θεωρείται το ποσοστό 29% των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο καθώς και η βελτίωση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
* Απ' ό,τι φαίνεται από τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας το πλήρες εύρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δεν έχει φανεί ακόμη. Αυτό που αποτυπώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι πραγματική, βαθιά και θα έχει σημαντική διάρκεια.
* Από τα στατιστικά στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου Λασιθίου συνάγεται εύκολα ότι υπάρχει σοβαρότατη αύξηση κλεισίματος των επιχειρήσεων σε όλα τα τμήματα. Τα δε ποσοστά συγκρινόμενα με αυτά του έτους 2009 είναι μάλλον απογοητευτικά (αύξηση 114,81% στα κλεισίματα βιοτεχνικών επιχειρήσεων). Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί το Επαγγελματικό Τμήμα (παροχή υπηρεσιών), στο οποίο οι ενάρξεις των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2009 παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 19,30%, πράγμα που δείχνει ότι ο τομέας της παροχής υπηρεσιών ακόμα παρουσιάζει ευκαιρίες ανάπτυξης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣΠηγή : Ανατολή