Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Εκτόξευση του κόστους παραγωγής και λειτουργικού κόστους για το ελαιόλαδο

 

Με την τιμή των 5,016 ευρώ το κιλό «άνοιξε η αυλαία» των πωλήσεων ελαιολάδου για την τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν στην Ζάκρο. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλης Κατσικαλάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη, πρόκειται για μία πολύ καλή τιμή.

«Ωστόσο», εξήγησε, «δεν πανηγυρίζουμε. Και αυτό διότι, για να αντιμετωπιστεί η διαμορφούμενη κατάσταση, με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, του λειτουργικού κόστους κλπ. θα πρέπει οι τιμές να είναι καλές για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι στον αγροτικό τομέα να αντεπεξέλθουν και να συνεχίσουν. Υπενθυμίζω ότι θα πληρώσουμε -και πληρώνουμε- στο τριπλάσιο το ηλεκτρικό ρεύμα όλοι, ελαιουργεία, παραγωγοί. Η τιμή του πετρελαίου στα ύψη. Το κόστος των εργατών -όπου υπάρχουν- αυξημένο κατά πολύ, με τα μεροκάματα στα 50 και 60 ευρώ, αυξημένα κατά 20 ευρώ. Τα αγροτικά εφόδια που από πέρυσι ήταν μεγάλο πρόβλημα φέτος θα ενταθεί.

Οπότε για να καλύψουμε ένα μέρος από όλα αυτά, οι τιμές πρέπει να είναι αντίστοιχες. Είναι τέτοια λοιπόν η κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε, διότι φέτος πληρώνουμε πολύ μεγαλύτερο κόστος από ότι την προηγούμενη χρονιά. Το όποιο κέρδος εξανεμίζεται διότι υπάρχει πολύ μεγάλη ακρίβεια».

«Το κόστος για τα αναλώσιμα», συνέχισε, «είναι τεράστιο. Είναι αντιστρόφως ανάλογο με το όποιο κέρδος έχουμε από την παραγωγή. Και τα ελαιουργεία, οι συνεταιρισμοί και ασφαλώς οι παραγωγοί, ελιάς, κηπευτικών κλπ. γενικότερα ο αγροτικός κόσμος. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί βαρίδια στον αγροτικό κόσμο σε ό,τι αφορά την συνέχιση της δραστηριοποίησής του και ασφαλώς λειτουργεί αποθαρρυντικά στην ενασχόληση -επαγγελματική ή παράλληλη με άλλη εργασία- νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα. Ως εκ τούτου δυστυχώς παρατηρούνται κάθε χρόνο αρκετά εγκαταλειμμένα ελαιόφυτα… Η χώρα γενικότερα έχει μεγάλη ανάγκη να στραφούν νεότεροι άνθρωποι στην ύπαιθρο και την παραγωγή. Ο αγροτικός πληθυσμός δυστυχώς έχει γεράσει κι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Και να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την γη και την παραγωγή, όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί αποτρεπτικά».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας