Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Μείζον θέμα τη φετινή περίοδο είναι η έλλειψη εργατικών χεριών για την ελαιοσυλλογή

 

Με την τιμή των 5,016 ευρώ το κιλό «άνοιξε η αυλαία» των πωλήσεων ελαιολάδου για την τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν στην Ζάκρο. «Πρόκειται», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλης Κατσικαλάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη, για μία πολύ καλή τιμή εκφράζοντας την ελπίδα για τη διατήρηση των καλών τιμών για όλο τον αγροτικό κόσμο και τους συνεταιρισμούς μέχρι και τις τελευταίες πωλήσεις της φετινής παραγωγής.

Μείζον πάντως θέμα τη φετινή περίοδο είναι η έλλειψη εργατικών χεριών για την ελαιοσυλλογή. Το πρόβλημα καταγράφεται φυσικά και στην περιοχή της Ζάκρου, όπως και σε όλο το Δήμο Σητείας και γενικότερα στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Εντονότερα υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια. Και μας έχει απασχολήσει όλους, αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, παραγωγούς … Και παρά το γεγονός ότι πιέζουμε όλοι και ζητάμε να δοθούν λύσεις, δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα σε επίπεδο πολιτείας.

Το εργατικό προσωπικό που απασχολούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια προερχόταν κυρίως από τις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία κλπ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι το προσωπικό αυτό έχει μετακινηθεί δυτικότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία κι άλλες. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος από το κράτος ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα και οι ξένοι άνθρωποι που βρίσκονται στην Ελλάδα να μπορούν να δουλέψουν στην γη και στην παραγωγή. Είναι πολλοί ξένοι που θέλουν να δουλέψουν, δεν έχουν όμως άδεια, δεν μπορούν. Δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν μπορούμε να τους απασχολήσουμε, είναι ένας φαύλος κύκλος. Θα έπρεπε η πολιτεία να βρει λύσεις.

Δεδομένου λοιπόν ότι φέτος το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών είναι μεγάλο, οι παραγωγοί της περιοχής καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μαζέψουν τις ελιές χρησιμοποιώντας εκ νέου τον παλιό τρόπο των δανεικών. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Ούτως ή άλλως όμως είμαστε τα ίδια άτομα που σημαίνει ότι η παραγωγή θα πάει ένα μήνα πίσω μέχρι να μαζευτεί. Κι επειδή πρόκειται για υπαίθριες καλλιέργειες τίθεται το ζήτημα των καιρικών συνθηκών. Δεν έχουμε πάντα σύμμαχο τον καιρό, είναι χειμώνας, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και όσο καθυστερεί η παραγωγή ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα και με την ποιότητα, αλλά και με την ποσότητα διότι έχουμε φθορές. Μακάρι να εξελιχθούν όσο γίνεται καλύτερα τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Κατσικαλάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή: Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας