Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Με τη δέουσα λαμπρότητα και την παρουσία όλων των τοπικών αρχών, εορτάστηκε στην Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου Σητείας η εορτή του Αγίου Νικολάου(βιντεο-φωτο)

 

Με τη δέουσα λαμπρότητα και την παρουσία όλων των τοπικών αρχών, εορτάστηκε στην Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου Σητείας η εορτή του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.

Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, που ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στην Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ιερέας ναός εντός της Ναυτικής βάσης, βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο σε περιοχή που ανήκει στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού και αποτέλεσε μοναστήρι κατά παλαιότερη παράδοση.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον προστάτη άγιο του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο. Σημείωσε ότι οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και όλοι οι Έλληνες ναυτικοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον άγρυπνο προστάτη τους, που τους συντροφεύει στις ώρες της γαλήνης, αλλά κυρίως στις ὠρες της τρικυμίας, παράλληλα όμως είναι θερμός αντιλήπτορας, ισχυρός πρεσβευτής και αδιαμφισβήτητος προστάτης και ρύστης όχι μόνον αυτών που καταβρέχονται από τα κύματα της θάλασσας, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονται να διαπλεύσουν τις τρικυμίες του βίου.

Όπως τόνισε, σύμφωνα το Απολυτίκιο που συμπυκνώνει τη ζωή του λαοφιλούς Αγίου, είναι ο «κανόνας πίστεως», η «εικόνα της πραότητος», της «εγκρατείας ο διδάσκαλος» και οδοδείκτης αληθινής ζωής, και αναφέρθηκε στις πολλές αρετές του, όπως στην ανυπέρβλητη φιλανθρωπία και την αδιάκριτη ελεημοσύνη του. Τέλος ευχήθηκε στον Διοικητή κ. Καρδαρά και σε όλα τα στελέχη της μονάδος και ο Aγιος Νικόλαος να τους προστατεύει και να τους περιφρουρεί διηνεκώς, και να οδηγεί όλους προς το γαλήνιο λιμάνι της σωτηρίας.

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Kύριλλος τέλεσε τη Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού και του προστάτη του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια ο Διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στη θαλασσοκρατία, τη μεγάλη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας και στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην τιμή που αποδίδει το Πολεμικό Ναυτικό στον προστάτη άγιό του.

Στο λόγο του τόνισε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίζει σήμερα το πολεμικό Ναυτικό, τους κινδύνους αλλά και την αποφασιστικότητα να παραμείνει η Ελλάδα το “μέγα της θαλασσής κράτος”, μέσα από τα νέα πλοία και οπλικά συστήματα που προμηθεύεται και αποτελούν συνέχεια των ξύλινων τειχών της αρχαιότητας και των θωρηκτών “Αβέρωφ” και “Έλλης”.

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιώτατος Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Διάκονοι Θεμιστοκλής Μπεϊνάς και Γεώργιος Λογκάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Κουρουπάκης, οι Λιμενάρχες Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδάκης και Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Ψαράκης, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Παπαντωνίου Γιώργος και αρκετοί πιστοί της περιοχής.

ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή : Style 100Fm

 

 

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας