Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ο Πετράς της Μ. Τσιποπούλου και του Μ. Γιαννακάκη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Ιεράπετρας

 

Η Δρ. Μετάξια Τσιμόπουλου, πρόσφερε το υλικό.

Πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό της αρχείο, για τα χρόνια, τις στιγμές, την διαδικασία της ανασκαφής και συντήρησης, τις παρέες που δημιουργήθηκαν .

Μια ζωή στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, που έφερε στο φως κόσμους που δεν γνωρίζαμε, κατοικίες και ανθρώπους που έζησαν, δημιούργησαν, ταξίδεψαν μέσα στους αιώνες.

Ο πολύτιμος Πέτρας και η πολύτιμη συμβολή της αρχαιολόγου και της ομάδας της αποτυπώθηκαν , με την κυρία Τσιποπούλου να εμπιστεύεται το υλικό της στον Μιχάλη Γιαννακάκη, που με σεβασμό στην ιστορία του τόπου του αλλά και την ίδια την ανασκαφή, δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους Πετράς που  προβάλλεται αύριο Σάββατο 13 Αυγούστου στις 5.10μμ στην εσωτερική αίθουσα  του  Τζαμιού της Ιεράπετρας, στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης, που πραγματοποιείται 6 με 13 Αυγούστου.

Ένας καταξιωμένος θεσμός, που έχει αποκτήσει κύρος και διεθνή  προβολή με συμμετοχές από όλον τον κόσμο, και φέτος, είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό υλικό  του Φεστιβάλ, 265 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από 60 χώρες θα προβληθούν ζωντανά στα Διαγωνιστικά Τμήματα, στα Αφιερώματα και στο Πανόραμα, διεκδικώντας βραβεία και διακρίσεις από τις Κριτικές Επιτροπές που όπως κάθε χρόνο απαρτίζονται από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Και θα αναδείξουν μία σειρά ποικιλόμορφων θεματικών ενοτήτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γυναίκα, οι κοινωνικοπολιτικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η καταγραφή μνήμης, η οικονομική λιτότητα, οι καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και βιογραφίες, ταξιδιωτικά οδοιπορικά, ιστορικές και λαογραφικές περιηγήσεις, έρευνα τέχνης και πολιτισμού, κ.α..

Ταυτόχρονα, όλες οι ταινίες των Τμημάτων θα προβάλλονται online 24 ώρες το 24ωρο στην “ψηφιακή πλατεία” των Φεστιβάλ, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα www.festivalierapetra.gr, ενώνοντας τη ζωντανή με την ψηφιακή πραγματικότητα, σε μία συνεχή συνέπεια του θεσμού ήδη από την έλευση της πανδημίας – σε αντίθεση με άλλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ –  και κατακτώντας χιλιάδες θεατές μέχρι και από τις πιο μακρινές χώρες του πλανήτη.

Η Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, με μουσικοχορευτικά δρώμενα από το σχήμα Στεφανάκηδες και τη Σχολή Χορού Δημήτρη Καπαράκη και με ένα αφιέρωμα στην “Κακοποιημένη Γυναίκα” με προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Μένουμε Ζωντανές».

 ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας