Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Περιβάλλον – Περιβαλλόμενος, του Γιώργου Αλεβίζου


 


Κατά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ «…ελεύθερος είναι όποιος υπάρχει και ενεργεί για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλο, που τον δεσμεύει».

Προσφάτως:

  • Ο ΛΕΟΝ ΜΑΣΚ, ο πλουσιώτερος στη Γη, αργότερα ίσως και… του Άρη, έχοντας γνωριστεί με τη σύζυγό του στη γραφική Ύδρα, θέλησε να δημιουργήσει τουριστική μονάδα 60 κατοικιών στο νησί. Με δημιουργία και μικρού ελικοδρομίου για την εξυπηρέτηση όλων του νησιού. Σεβόμενος τους αυστηρώς περιοριστικούς πολεοδομικούς κανονισμούς νήσου και νοοτροπίας νησιωτών.

Κι εμείς τι θα πάρουμε; Αντέτειναν οι «αποφασίζοντες». Αυτομάτως ακύρωσε την επένδυση ο ΛΕΟΝ. Μη εισερχόμενος σε υπόγειες συναλλαγές.

  • Ο πρωτοποριακός (πρώτος ναυπήγησε παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια για ταξίδια Αλάσκα-Κίνα), Έλληνας εφοπλιστής ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, έδωσε την συμφερώτερη για το Δημόσιο προσφορά εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ζημιογόνα από το 1985 (σοσιαλμανία ΠΑΣΟΚ) για το Ελληνικό Δημόσιο. Χαρές ο Άδωνις του Αναπτύξεως.

Έρχεται όμως από το πουθενά ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου και μπλοκάρει την εξαγορά. Αφού μέρος της παραλίας Σκαραμαγκά, λέει, αποτελεί και χώρο λουομένων δημοτών Χαϊδαρίου.

Οι γνωρίζοντες την κατάσταση της βιομηχανικής παραλίας κοροϊδεύουν τον ισχυρισμό του Δημάρχου, ο οποίος στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Εσείς τι ζητάτε κύριε Δήμαρχε;» …κατάπιε την γλώσσα του.

Οι καθ’ υπερβολήν λαϊκές-δημοτικές αντιδράσεις, βλέπετε, συμβαίνουν παντού. Όχι μόνο στη Σητεία. Την διαφημιζόμενη για το γενικό αντι-επενδυτικό κλίμα της. Δικαίως και αδίκως.

Μας ικανοποίησε το με παρρησία δημοσίευμα του, νέου, Γιώργου Τσικαλάκη. Περίμενα να ακολουθήσουν κι άλλοι, νέοι. Μόνο ο φίλος Αποστόλης Τζ. και ο «Γουτεμβέργιος» (Ν. ΕΠΑΡΧΙΑ) γραπτώς, αντιτάχθηκαν στην άποψη των πολλών.

Από συζητήσεις συμπεραίνουμε, ότι οι συμφωνούντες με την άποψη Τσικαλάκη «Περί Αναπτύξεως Σητείας» είναι πλειοψηφούντες. Όμως για προσωπικά περιοριστικούς λόγους. Δεν καταθέτουν θαρραλέα την άποψή τους. Προτιμούν την ρακοτραπεζορητορεία.

Αδέρφια, με 5-6 ρακάδικα και επισκέπτες καλοφαγάδες του θερινού Σαββατοκύριακου ανάπτυξη μην περιμένετε.

Είπαν, είπαμε, λέμε. «Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε. Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Σκυταλοδρομείται από γενιά σε γενιά.

Όμως σε λίγα χρόνια. Όταν οι σημερινοί 40ρηδες θα δίνουν τη σκυτάλη στα παιδιά τους, αναγκαστικά θα πουν:

«…Παιδιά μας. Διαφυλάξαμε το περιβάλλον αναλλοίωτο και παντέρμο». Όμως δεν καταφέραμε να σας κρατήσουμε. Να σας ποδηγετήσουμε στον τόπο μας. Και τραγουδάμε… το Τζιβαέρι… η ξενητειά το χαίρεται.

Ενδιαφερθήκαμε για το περιβάλλον. Αγνοήσαμε τον περιβαλλόμενο.

Για την επιπρόσθετη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα Στειακά βουνά. Εντονώτερα αυτή τη φορά. Ξεσηκώθηκαν οι Στειακοί πολίτες.

Επί του θέματος η γνώση μου αντλείται από τα τοπικά δημοσιεύματα (Ν. ΕΠΑΡΧΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, αναδημοσιεύσεις). Ίσως να είναι ελλειπής. Είπαμε για να έχεις γνώμη χρειάζεται να έχεις και γνώση. Μπορούμε όμως να πούμε ότι:

  • Είναι θετικό για τη Χώρα μας να υπάρχουν μεγάλοι Κατασκευαστικοί Όμιλοι. Αρκεί να μη συμπεριφέρονται ως πιράνχας (Αθήνα 2004). Κυρίως όταν πρόκειται για έργα του Δημοσίου.

  • Δύσκολη εξίσωση η αποθήκευση αιολικής, ηλιακής ενέργειας.

  • Ο συνδυασμός ανεμογεννητριών – αντλησιοταμίευσης, κατά τους ειδικούς, θα λύσει το πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε.

  • Και αποφάσισαν η αντλησιοταμίευση να εγκατασταθεί στο Αμάρι-Ρεθύμνου. Ενώ σε απόσταση περίπου 200 χιλιομ. Εκεί στον…διαόλου τη μάνα (Σημίτης). Στα Στειακά βουνά. Να εγκατασταθούν οι Ανεμογεννήτριες.

  • Γιατί σε τόση απόσταση; Γιατί οι Αμαριώτες δεν γουστάρουν Ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους.

  • Αυτό πυροδότησε το ΘΥΜΙΚΟ των Στειακών (θυμήθηκα το Τσιμεντεργοστάσιο στον Τράχηλα). Ως πότε, σου λένε, η Άπω Ανατ. Κρήτη θα είναι «τόπος βλήτων και αποβλήτων».

  • Στο θυμικό κόλλησε η αισθητική του Γεωπάρκου. Δηλ. αν οι Ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν εκτός Γεωπάρκου, στους Διονησάδες, στην Ελάσα, στον Τράχηλα θα υπάρξουν ανάλογες διαμαρτυρίες;

Στο δια ταύτα.

Μετά από ενδελεχή, ανεπιτήδευτη λαϊκή ενημέρωση. Με παράθεση-αντιπαράθεση. Και νομική κατοχύρωση πραγμάτωσης των υποσχόμενων ανταλλαγμάτων. Με δημοψήφισμα να αποφασίσουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Ηλικίας μέχρι 40 ετών. Θέλουν ή δεν θέλουν τις Ανεμογεννήτριες.

Οι καιροί ου μένετοι.

Λένε: Ελέγχεις την ενέργεια ελέγχεις τον Κόσμο. Ελέγχεις τα τρόφιμα (σιτηρά) ελέγχεις τα Έθνη. Σήμερα, δυστυχώς, ο Πούτιν ελέγχει και τα δύο. Επ’ ωφελεία πολλών. Μα πάρα πολλών.

Παρεπιπτόντως και όχι άσχετο. Επί αντιδημαρχίας Λεωνίδα (Δάκη) Τερζή. Ύστερα από διαξιφισμούς και αντιπολιτευτικές κορώνες. Αντικαταστάθηκε ο δημοτικός φωτισμός της πόλης Σητείας με οικονομικώτερης ενέργειας λαμπτήρες. Τι λένε τώρα οι τότε αντιφρονούντες;

Ας κλείσουμε με Σολωμό.

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.


Συνολικες προβολες σελιδας