Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Κρήτη: Βραβεύτηκαν τα καλύτερα ελαιόλαδα - Τα ελαιοτριβεία που διακρίθηκαν

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2022-02-25/ladi.jpg

Η ανάδειξη, προβολή και επίτευξη καλύτερης ποιότητας και οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου

Η ανάδειξη και προβολή των καλύτερων ποιοτικά ελαιολάδων περιοχών της Κρήτης, η επίτευξη καλύτερων όρων και υψηλότερων τιμών διάθεσης, η ανάπτυξη ενδιαφέροντος των παραγωγών για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και η παρότρυνση των ελαιοτριβείων να ακολουθούν κανόνες και ορθές πρακτικές διασφάλισης της ποιότητας ήταν οι βασικοί στόχοι του διαγωνισμού, που απευθυνόταν σε συνεταιρικά ή ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο της ημερίδας «Ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου», που οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου.

Ξεπέρασαν τις 100 οι συμμετοχές εκπροσώπων δήμων και ελαιοτριβείων απ’ όλη την Κρήτη, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 28 Απριλίου, σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της ημερίδας, διενεργήθηκε γενική συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, αλλά και απονομή των βραβεύσεων των ελαιοτριβείων που μετείχαν στον ειδικό διαγωνισμό.

Στη διάρκεια της εν λόγω ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης παρουσίασε τον απολογισμό δραστηριοτήτων των 4 τελευταίων ετών και ο ταμίας Σταύρος Σταυρουλάκης, αντιδήμαρχος Αποκορώνου, παρουσίασε τον απολογισμό διαχείρισης.

Στη συνέχεια ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης παρουσίασε τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων για το τρέχον και επόμενο έτος και ακολούθησε συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα των τιμών και της δακοκτονίας.

Η γενική συνέλευση έληξε με ομόφωνη ψήφιση του απολογισμού, της διαχείρισης και του προγραμματισμού και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση των εισηγήσεων:

- «Ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και παράγοντες που τα επηρεάζουν» από τον δρ. Γ. Καλαντζάκη, χημικό ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς.

- «Ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου» από τον Δρ. Νικόλαο Μιχελάκη, επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ.

Η διαφορετικότητα του διαγωνισμού

Ακολούθησε η τελετή απονομής των διακρίσεων του διαγωνισμού ελαιοτριβείων για την ποιότητα του ελαιολάδου, κατά την έναρξη της οποίας ο κ. Μιχελάκης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισε ιδιαίτερα ότι ο διαγωνισμός αυτός διαφοροποιείται σημαντικά από άλλους διαγωνισμούς σε ό,τι αφορά την οργάνωση αλλά και τη διαδικασία που ακολούθησε. Παρά τις τεράστιες δαπάνες του, η συμμετοχή σε αυτόν ήταν τελείως δωρεάν.

Οι αυστηρές διαδικασίες

Εξάλλου, οι διαδικασίες του διαγωνισμού ήταν πολύ αυστηρές, στα πρότυπα των διαδικασιών του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Mario Solinas του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, για να διασφαλιστεί η ταυτότητα δείγματος και προϊόντος, η λήψη των δειγμάτων έγινε παρουσία επιτροπών από δεξαμενές ελαιοτριβείων και όχι με αποστολή των δειγμάτων από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους, όπως γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς.

Έτσι, αποφεύγεται η δημιουργία αμφιβολιών εάν πράγματι τα αποστελλόμενα δείγματα αντιπροσωπεύουν κάποια αξιόλογη εμπορική παρτίδα ή προέρχονται από επιλεγμένες ποιοτικά μικροποσότητες που εύκολα μπορούν να παραχθούν ή και να εξευρεθούν από τρίτους.

Επίσης, τα δείγματα πάρθηκαν από δεξαμενές 20 τόνων, στις οποίες περιεχόταν προϊόν πολλών παραγωγών, οπότε ήταν αντιπροσωπευτικά ολόκληρων περιοχών και όχι μεμονωμένων παραγωγών.

Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμεροληψία των αποτελεσμάτων, τα δείγματα παραδόθηκαν στα εργαστήρια για αναλύσεις ποιότητας και οργανοληπτικών, χωρίς ονόματα αλλά με κωδικούς αριθμούς.

Οι χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις έγιναν από διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) στα Χανιά, ενώ οι αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων έγιναν από το επίσης διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ του Ρεθύμνου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 57 συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία από τα 560 όλης της Κρήτης, δηλαδή ποσοστό 10% του συνόλου.

Τα ελαιοτριβεία που διακρίθηκαν

Η απονομή των διακρίσεων έγινε από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Λιονή και τους παρόντες εκπροσώπους του ΣΕΔΗΚ, αντιδημάρχους κ. Σταυρουλάκη (Αποκορώνου), Βουλγαράκη (Πλατανιά), Σηφάκη (Γόρτυνας) και άλλους παρόντες εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για την ποιότητα του ελαιολάδου απονεμήθηκαν συνολικά 14 πλακέτες με τη Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελιά και 5 έπαινοι.

Χρυσές απονεμήθηκαν στα ελαιοτριβεία: «Αστερούσια Α.Ε.» (Δ. Γόρτυνας), Α.Σ. Σταβιών (Δ. Γόρτυνας) και «Ελαιόμυλος Καργάκης Α.Ε.» (Δ. Φαιστού). Τιμητική χρυσή πλακέτα απονεμήθηκε και στον Α.Σ. Καντάνου για την ποιότητα-ρεκόρ που για πρώτη φορά πέτυχε φέτος. Αργυρές απονεμήθηκαν στα ελαιοτριβεία: Α.Σ. Εμπάρου (Δ. Βιάννου), Α.Σ. Παπαγιαννάδων (Δ. Σητείας), Υιοί Πρωτογεράκης (Δ. Φαιστού), Παναγιωτάκης (Δ. Γόρτυνας) και Κουμιανάκης (Δ. Γόρτυνας).

Χάλκινες απονεμήθηκαν στα ελαιοτριβεία: Α.Σ. Κριτσάς (Δ. Αγ. Νικολάου), Α.Σ. Λιθινών (Δ. Σητείας), «Σταματάκης Εμμ. Ο.Ε.» (Δ. Φαιστού), Φανουράκη- Φραγκιαδάκη (Δ. Φαιστού) και «ΚΡΗΤΕΛ Αφοί Καργάκη» (Δ. Φαιστού).

Έπαινοι απονεμήθηκαν στα ελαιοτριβεία: Α.Σ. Ζυμβραγού, Α.Σ. Μαλλών (Δ. Ιεράπετρας), Παπαμαστοράκη Αδάμ (Δ. Βιάννου), Βασιλαντωνάκη-Πετρουλάκη (Δ. Αποκορώνου) και Παρασχάκης Ε. (Μυλοποτάμου).

Για τη διάθεση του ελαιολάδου απονεμήθηκαν 3 χρυσές πλακέτες στα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία που ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις ορθές πρακτικές διάθεσης που συνιστά από πέρυσι ο ΣΕΔΗΚ και κυρίως τη διάθεση όλου του ελαιολάδου τους με διαγωνισμούς και με τυποποίηση. Χρυσές πλακέτες απονεμηθήκαν στα ελαιοτριβεία: Α.Σ. Ζάκρου (Δ. Σητείας), Α.Σ. Κριτσάς (Δ. Αγ. Νικολάου) και Α.Σ. Εμπάρου (Δ. Βιάννου).

(φωτογραφία pexels)

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας