Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μόνο για το Δήμο Σητείας στην Κρήτη εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

 

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για την Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 3 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ΄ Κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ, στο οποίο στην τελευταία θέση του περιλαμβάνεται ένας και μοναδικός Δήμος της Κρήτης, ο Δήμος Σητείας και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες, Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης. Επί της ουσίας δηλαδή το σύνολο του Δήμου Σητείας.

Η κατάσταση στο νομό

Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται η Κρήτη μαρτυρεί πως θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ενότητα. Ειδικά το Λασίθι που έχει ΣΧΟΟΑΠ, δεν αποκλείεται να μείνει από τις τελευταίες περιοχές. Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει το Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς κατά την πρώτη ανακοίνωση που είχε γίνει, ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, τα Τοπικά που είναι η εξέλιξη των ΣΧΟΟΑΠ θα περιμένουμε να δούμε πότε και πώς θα ξεκινήσουν στο νομό. Ή και άλλες μελέτες όπως οι αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών, ενδιαφέρουν ασφαλώς και την περιοχή.

Πάντως ο κ. Χωραφάς είχε εκτιμήσει πως στο Λασίθι δεν θα υπάρξουν ειδικά χωροταξικά, εκτός -ενδεχομένως- για την περιοχή του Αθερινόλακου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ενέργεια κι έχει χωροθετηθεί. Είναι προφανές, τώρα πλέον, πως τόσο το αεροδρόμιο της Σητείας, όσο και ο Αθερινόλακος και η ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών στην περιοχή αποτελούν αιτίες για να ξεκινήσει από την περιοχή ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο.

Σε ό.τι αφορά τον υπόλοιπο νομό είναι αναμενόμενο να καθυστερήσουν περισσότερο, αφού ουσιαστικά θα έχουμε να κάνουμε με αναθεώρηση των υφιστάμενων ΣΧΟΟΑΠ. Ουσιαστικά μια αναμόρφωση υπαρχουσών μελετών που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να επικαιροποιηθούν, αφού και τα ΣΧΟΟΑΠ προέβλεπαν την αναθεώρηση στην πενταετία, χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει προ πολλού.

 

Οι προβλέψεις των Τοπικών και των Ειδικών

Τα ΤΠΣ, όπως και τα ΕΠΣ θεσμοθετούν χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές  και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορών, κατασκευών, καθώς και περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, όπως και προϋποθέσεις ή περιορισμούς, που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, θα έχουμε υπογραφή συμβάσεων για το 100% των αναθέσεων από το Δεκέμβριο 2021 με πρόβλεψη έως και τον Νοέμβριο 2022 και ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση για το 100% των αναθέσεων έως Δεκέμβριο 2025.

Στα πλαίσια της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα γίνει ανάθεση συνολικά 229 διακριτών μελετών ΤΠΣ, τα οποία θα καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσοτέρων δημοτικών ενοτήτων. Θα λάβουν χώρα  4 κύκλοι αναθέσεων, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν συνολικά (χωρικά/ γεωγραφικά)  768 Δημοτικές Ενότητες (σε όλη την επικράτεια). Η επιλογή των δημοτικών ενοτήτων που θα μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει από ορισθείσα Επιτροπή αξιολόγησης.

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ, όπως και ΕΠΣ περιλαμβάνει την κύρια μελέτη, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας