Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Κρήτη: Σε τροχιά χωροταξικής – πολεοδομικής τάξης μπαίνει το νησί

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2021-12-23/4.jpg

Σε 14 Δήμους και σε 37 Δημοτικές Ενότητες ανά την Κρήτη θα εκπονηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο του β’ κύκλου του προγράμματος «Κ. Δοξιάδης»

Σε τροχιά σοβαρής χωροταξικής-πολεοδομικής οργάνωσης ετοιμάζεται να μπει η Κρήτη μέσω της εκπόνησης ενός μεγάλου «πακέτου» Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που καλύπτουν γεωγραφικά 37 Δημοτικές Ενότητες σε 14 Δήμους του νησιού. Τα εν λόγω τοπικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση χρηματοδότησης 128 συνολικά Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 8 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά τη χώρα, που βγήκε ήδη σε ΦΕΚ.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με συνολικό προϋπολογισμό, 401,05 εκατ. ευρώ. Ο β' κύκλος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Κρήτης, καθώς και νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Το καλό, μάλιστα, για το νησί μας είναι πως, στις περιπτώσεις των Δήμων που εντάχθηκαν στον β’ κύκλο του προγράμματος, τα προς εκπόνηση πολεοδομικά σχέδια πιάνουν κατά κανόνα όλες τις Δημοτικές Ενότητες, κάτι που σημαίνει πως θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χωροταξικός-πολεοδομικός σχεδιασμός ανά Δήμο.

Τα τοπικά πολεοδομικά στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης, τα πολεοδομικά σχέδια που χρηματοδοτούνται για να εκπονηθούν αφορούν στους εξής Δήμους και Δημοτικές Ενότητες:

* Στον νομό Ηρακλείου, θα εκπονηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε: Δήμο Γόρτυνας (Δημοτικές Ενότητες Ρούβα, Αγίας Βαρβάρας, Κόφινα, Γόρτυνας), Δήμο Φαιστού(ενότητες Τυμπακίου, Ζαρού, Μοιρών), Βιάννου (ενότητα Βιάννου), Χερσονήσου (Γουβών, Χερσονήσου, Επισκοπής, Μαλίων), Ηρακλείου (Νέας Αλικαρνασσού, Ηρακλείου, Τεμένους, Γοργολαϊνίου, Παλιανής) και Αρχανών-Αστερουσίων (Αρχανών, Ν. Καζαντζάκη, Αστερουσίων).

* Στον νομό Λασιθίου, τα χρηματοδοτούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αφορούν στους Δήμους: Αγίου Νικολάου (Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Αγίου Νικολάου), Οροπεδίου Λασιθίου (Οροπεδίου) και Ιεράπετρας (Ιεράπετρας, Μακρύ Γιαλού).

* Στον νομό Ρεθύμνου, η υπουργική απόφαση που βγήκε σε ΦΕΚ αφορά σε: Δήμο Ρεθύμνου (Δημοτικές Ενότητες Λαππαίων, Αρκαδίων, Ρεθύμνου, Νικηφόρου Φωκά), Δήμο Ανωγείων (Ανωγείων) και Δήμο Μυλοποτάμου (Γεροποτάμου, Κουλούκωνα).

* Στον νομό Χανίων θα χρηματοδοτηθούν πολεοδομικά σχέδια σε: Δήμο Πλατανιά (Δημοτικές Ενότητες Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Πλατανιά, Μουσούρων) και Δήμο Σφακίων (Δημοτική Ενότητα Σφακίων).

Το πρόγραμμα “Κ. Δοξιάδης”

Σκοπός του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας - όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος - με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπογραμμίζεται ότι για την εκπόνηση των μελετών των ΤΠΣ:

- Προβλέπονται 4 κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.

- Η επιλογή των Δημοτικών Ενοτήτων που μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει με βάση τα αιτήματα των Δήμων που έχουν υποβληθεί στο ΥΠ.ΕΝ. και το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

- Αντίστοιχα, τα προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών που ΥΠ.ΕΝ. με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων, και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελλάδα - Καθορισμός των χρήσεων γης σε πάνω από το 70%

Με φόντο την εκκίνηση του β’ κύκλου εκπόνησης μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με αποφασιστικότητα εξελίσσουμε τον πρωτόγνωρο και εμβληματικό - σε έκταση, χρονικό πλαίσιο και προϋπολογισμό - πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να μπει τάξη στον χώρο, προστατεύοντας το περιβάλλον, με την ισχυρή θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έχοντας πλέον την εμπειρία από τον πιλοτικό α’ κύκλο μελετών ΤΠΣ και διαπιστώνοντας ότι οι εκπτώσεις που δόθηκαν από ορισμένους υποψήφιους μελετητές είναι μεγάλες, θέλω να επισημάνω ότι σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα που προσφέρει ο Ν. 4782/2021 για τον έλεγχο των ασυνήθιστα μεγάλων προσφορών».

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, σημείωσε από την πλευρά του: «Με τον β’ κύκλο του προγράμματος συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τον καθορισμό των χρήσεων γης σε πάνω από το 70% της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση και η βέλτιστη οργάνωση του συστήματος χωρικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ανά τακτά χρονιά διαστήματα γίνεται προσπάθεια εξάλειψης των επικαλύψεων και των αντιφάσεων μεταξύ των σχεδίων διαφορετικού επιπέδου».

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας