Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Ενημέρωση στο δήμο Σητείας για το σεισμό

 

Το δήμο Σητείας επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτακης, ο Υφυπουργός Πολιτικής προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Τουρνάς ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και γίνεται ενημέρωση για τα νεώτερα μετά το χθεσινό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Θα ακολουθήσει, παρουσία και του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο της Σητείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων με στόχο τη συμβολή του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη στην άμεση λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Σημειώνεται πως σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ευτυχώς οι επιπτώσεις του σεισμού ήταν ελάχιστες και δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές.

 

Υποβαθμισμένη η μετασεισμική ακολουθία

Δεν αποκλείουν το σενάριο οι επιστήμονες να δούμε έναν μεγαλύτερο σεισμό στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής δόνησης είναι υποβαθμισμένη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα. Όπως είπε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας