Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Μία ακόμα θετική έκπληξη ο Οκτώβριος για τα τουριστικά καταλύματα Μακρύ Γιαλού

 
 

«Έπειτα από τον Αύγουστο, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των εμπλεκομένων, έχοντας μία πολύ μεγάλη κινητικότητα ακολούθησε ο Σεπτέμβριος, σχεδόν αντιγράφοντας τον Αύγουστο. Βιώσαμε σχεδόν δύο μήνες Αυγούστου, κάτι το οποίο δεν περίμενε -νομίζω- κανείς. Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη εξακολουθούσε να υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα εγχώριου τουρισμού. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα είχαμε επισκέπτες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Σκανδιναβία, αλλά -λιγότερους όμως- και από την Ρωσία και Τσεχία. Η πληρότητα στα καταλύματα ήταν πάνω από 80%, σχεδόν όλο το μήνα», ανέφερε ο κ. Τζιρβελάκης.

 Ευχάριστη ανατροπή

«Ο Οκτώβριος στο ξεκίνημά του», συνέχισε, «έδειχνε ότι θα ήταν ένας πολύ ήρεμος, νωχελικός μήνας. Ωστόσο τα δεδομένα αυτά ανατράπηκαν και η πληρότητα στην πλειοψηφία των καταλυμάτων είναι από 50% έως 60%. Το γεγονός είναι πολύ θετικό και αποδίδεται αφ’ ενός στο ότι η ευρύτερη περιοχή ήταν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου μία ασφαλής περιοχή στο πλαίσιο των συνθηκών κορονοϊού, που βιώνουμε, κι αφ’ ετέρου στις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν, το καλοκαιράκι καλά κρατεί μέχρι τώρα.

Οι εθνικότητες των επισκεπτών στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού αυτή την εποχή είναι πρωτίστως από Γερμανία και Αυστρία. Ακολουθούν Τσέχοι Γάλλοι καθώς και αρκετοί Λιθουανοί, λιγότεροι Ρώσοι και Άγγλοι, με τους τελευταίους να είναι παλιοί, επαναλαμβανόμενοι κυρίως επισκέπτες. Γενικότερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουμε πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες. Είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πολύ καλοί πελάτες που καταναλώνουν κι ενισχύεται έτσι συνολικά η τοπική οικονομία.

Η τουριστική κίνηση δημιουργεί κινητικότητα με αποδέκτες αρκετά επαγγέλματα, από τον χώρο της εστίασης ως τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων».

Μάλιστα για τα τελευταία, όπως ανέφερε ο κ. Τζιρβελάκης έπειτα από επανειλημμένες συζητήσεις με εκπροσώπους του κλάδου στη διάρκεια όλης της τουριστικής περιόδου, η φετινή σαιζόν είναι εξαιρετική, καλύτερη από κάθε προηγούμενη. «Είναι σημαντικό ότι φέτος έχουμε όλοι δουλειά. Αυτό είναι ευχάριστο για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Τζιρβελάκης.

 Απρόβλεπτη σαιζόν

Ερωτηθείς για τη φετινή σαιζόν απάντησε ότι «ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβριος αναμένεται να καλύψει το κενό του Μαΐου που ήταν ένας σχεδόν νεκρός μήνας. Από τον Ιούνιο ξεκίνησε κινητικότητα για τα καταλύματα και η κατάσταση βελτιώθηκε μέχρι να φθάσει ο Ιούλιος και δη ο Αύγουστος κι ακολούθως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβρης. Μπορούμε να πούμε ότι η φετινή ήταν κάπως απρόβλεπτη σαιζόν, με ευχάριστες όμως εκπλήξεις.

Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ανατολική Κρήτη στάθηκε πολύ τυχερή σε ό,τι αφορά το θέμα του κορονοϊού, δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα, επιδημιολογικά η όλη κατάσταση. Μακάρι να ολοκληρωθεί η σαιζόν χωρίς προβλήματα σε ό,τι αφορά ζητήματα κορονοϊού και μακάρι του χρόνου να είναι διαφορετικές, προς το καλύτερο οι συνθήκες.

Η φετινή τουριστική σαιζόν μπορούμε να πούμε ότι κύλησε θετικά για την περιοχή μας, δούλεψαν όλοι οι εμπλεκόμενοι έστω και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω πανδημίας.

Ωστόσο ζητούμενο είναι τί κάνουμε την επόμενη ημέρα για την επόμενη χρονιά. Διότι η προετοιμασία, η σωστή προετοιμασία είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να ενωθούμε και να δούμε τί καλύτερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο ακόμα και να αναπτυχθεί ο τομέας του τουρισμού στον τόπο μας».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας