Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Απαισιόδοξο σκηνικό για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στην περιοχή Σητείας

 

Εντός ενός δύσκολου πλαισίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σαιζόν στην περιοχή της Σητείας. Δυστυχώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνθέτουν ένα διόλου αισιόδοξο σκηνικό, που απασχολεί έντονα παραγωγούς, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ,

συλλόγους και συνολικά τους εμπλεκόμενους που στην προκειμένη περίπτωση αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αφού -ως γνωστόν- η ελαιοπαραγωγή είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Τσιφετάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό, που πηγάζει από τα πραγματικά δεδομένα όπως καταγράφονται λίγο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Η φετινή παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη λόγω της ζημιάς που προκάλεσαν στην καρπόδεση οι φετινοί καύσωνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά των υπηρεσιών κάνουν λόγο για ζημία περίπου 45% με 50% ωστόσο αναμένεται να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό, γύρω στο 50% με 55%!

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος, το οποίο αφορά την απώλεια της παραγωγής λόγω του καύσωνα. Είναι τεράστια, εκτιμούμε ότι θα έχουμε 55% μείωση της παραγωγής στο Δήμο Σητείας! Υπάρχουν περιοχές, όπου η απώλεια φθάνει το 80% και 90% και άλλες που είναι σε καλύτερη κατάσταση. Συνολικά όμως το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Έχουμε κάνει ήδη επαφές και συναντήσεις και έχει γίνει αντιληπτό από το Υπουργείο, το οποίο ζητεί μέσω της Περιφέρειας τον προσδιορισμό των μεγεθών της ζημιάς, που έχει επέλθει λόγω ακραίων φαινομένων, είτε αφορά καύσωνα είτε πλημμύρες κλπ, στην κατεύθυνση μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών. Είναι μείζον θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ζημιά είναι μεγάλη. Θα φανεί και στην πορεία. Τα υπάρχοντα δεδομένα οδηγούν στο ότι δεν θα συγκεντρωθούν πάνω από 4.500 με 5.000 τόνους λάδι σε όλη την επαρχία Σητείας!»

 

Σωρευμένα προβλήματα

«Για τις τιμές», συνέχισε ο κ. Τσιφετάκης, «είναι πολύ νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε πρόβλεψη, πιθανότατα λόγω της μείωσης της παραγωγής οι τιμές να είναι καλές, δεδομένου ότι και άλλες χώρες όπως η Ισπανία αναμένουν μειωμένη παραγωγή. Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα σωρευμένα προβλήματα στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας, που η περιοχή της Σητείας χαρακτηρίζεται από δύο κακές και μία μέτρια σαιζόν.

Προβλήματα που φέτος εντείνονται λόγω και του αυξημένου κόστους του ρεύματος με επιπτώσεις που όλοι ανησυχούν ότι θα υπάρξουν στους ΤΟΕΒ, στα ελαιουργεία, στα πρατήρια γεωργικών εφοδίων και εν τέλει στους παραγωγούς.

Η ενέργεια έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με τη συνάντηση που είχαμε κάνει με τους ιθύνοντες των ΤΟΕΒ του Νομού σε πολλές περιπτώσεις έχει διπλασιαστεί το ρεύμα σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, αυτό θα έχει επιπτώσεις. Τα δέντρα είναι σε κακή κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Στην περιοχή τη δική μας δεν έχουμε ταμιευτήρες νερού …. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Περιφέρεια και οι Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν εστιάσει στο Υπουργείο στο πρόβλημα της αύξησης του ρεύματος και στις αλυσιδωτές αντιδράσεις κι επιπτώσεις που καταλήγουν στον παραγωγό. Έχουμε αποστείλει και σχετικές επιστολές στο Υπουργείο και αναμένουμε να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις».

 

Ο δάκος

«Φέτος», όπως ανέφερε κ. Τσιφετάκης, «δεν παρατηρείται ιδιαίτερο θέμα, η φετινή διαδικασία της δακοκτονίας πήγε καλά, διότι ενήργησε άμεσα η Περιφέρεια. Υπήρξε η πρόνοια, κάναμε γρήγορες κινήσεις κι ευτυχώς. Διότι φάρμακα που περιμέναμε από το υπουργείο τα παραλαμβάνουμε τώρα ή δεν έχουμε παραλάβει και τελειώνει ο Οκτώβριος.

Ευτυχώς έγιναν γρήγορα οι διαγωνισμοί με χρήματα της Περιφέρειας Κρήτης για την προμήθεια φαρμάκων, κάτι που αν δεν είχε γίνει, ειλικρινά το λέω, σχεδόν δεν θα είχαν γίνει ψεκασμοί. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια. Το έχουμε θέσει επανειλημμένα. Πρέπει όλες οι αρμοδιότητες της δακοκτονίας να έρθουν στην Περιφέρεια και όχι να έχει συναρμοδιότητα. Δεν έχουμε την πλήρη αρμοδιότητα. Και δυστυχώς οι διαδικασίες οι γραφειοκρατικές είναι τραγικές».

«Γενικότερα, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σαιζόν, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι παραγωγοί είναι σε δυσχερή κατάσταση και αναμένουν μία σαιζόν που στην περιοχή μας θα είναι μειωμένη η παραγωγή. Οι τελευταίες σαιζόν δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πώς λοιπόν θα αντέξουν οι παραγωγοί; Μιλάμε με νέους ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα νέων αγροτών και είναι απογοητευμένοι και απελπισμένοι αναφέροντας ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορούν να επιβιώσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα επόμενα χρόνια δεν θα υφίσταται πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας και όχι μόνο. Δυστυχώς η πραγματικότητα αυτή είναι.

Βάσει της πληροφόρησης από το Υπουργείο αναμένεται η καταβολή των επιδοτήσεων μέχρι τις 27 Οκτωβρίου», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας