Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Όλοι μαζί να σταθούμε ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία

https://www.xronos.gr/filesVolume/drupal-files/files/styles/original/public/field/image/2343253456-7.jpg?itok=NQhWx7Na Της Μαρίας Χανιωτάκη - Μυλωνάκη 

Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών 

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ. Ήταν οι μήνες της πρώτης καραντίνας.

Όταν όλος ο κόσμος ‘’κλείδωσε’’ για να προστατευτεί από τον κορονοϊό, πίσω από τις κλειστές πόρτες η βία πολλαπλασιάστηκε. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πλήθυναν. 

Οφείλουμε όλοι να βρεθούμε απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Οφείλουμε να σταθούμε αντιμέτωποι σε όποια ''λογική'' υποβάλει σε βασανιστήρια και σε ταπεινωτική μεταχείριση χιλιάδες γυναίκες. Στις πρακτικές που προκαλούν κραυγές. Κραυγές γυναικών που φοβούνται να μιλήσουν. Κι αυτές οι κραυγές συνταράσσουν την κοινωνία στα θεμέλια της. Άλλοτε είναι δυνατές κι άλλοτε σιωπηρές. Αυτές οι σιωπηρές είναι που προβληματίζουν περισσότερο. Κι αυτές είναι που τρομάζουν και προβληματίζουν όλους μας. Μα παράλληλα κινητοποιούν, ειδικά εμάς τις γυναίκες που έχουν δημόσιο ρόλο και λόγο. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια για κλειστά μάτια και στόματα. Η ανοχή πρέπει να είναι μηδενική. Η εκπαίδευση και οι κοινωνικές πρακτικές οφείλουν να δείξουν το δρόμο και να τερματίσουν τη βία. Γιατί το 2020 δεν πρέπει να μιλάμε για βία. Γιατί η βία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βία γεννά βία, σκληρότητα και απανθρωπιά. Αποτελεί ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν αρμόζει να βρίσκεται δίπλα στη λέξη άνθρωπος. 

Η περιφέρεια Κρήτης είναι δίπλα στις γυναίκες που καθημερινά «παλεύουν» με την ενδοοικογενειακή βία, στις γυναίκες που φοβούνται να μιλήσουν και αγωνιούν για τη ζωή τους γιατί δεν ξέρουν αν στο επόμενο χτύπημα θα τα καταφέρουν.

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον πόλεμο κατά της βίας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να σταθούμε ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις. Αρκεί να μιλήσουμε και να πράξουμε. Η Περιφέρεια Κρήτης πράττει και είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες – θύματα και ενώνει δυνάμεις με φορείς προκειμένου να τερματίσει τη βία. Για αυτό το λόγο ξεκίνησε μια σημαντική εκστρατεία 16 ημερών με στόχο την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μια εκστρατεία που είναι ενταγμένη στην Παγκόσμια Εκστρατεία που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το 2020, με το μήνυμα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί: Χρηματοδοτούμε, Ανταποκρινόμαστε, Προλαμβάνουμε, Συλλέγουμε». Η εκστρατεία που συμπεριλαμβάνει διαδικτυακές ημερίδες και δράσεις διάχυσης κι ενημέρωσης, ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δύο ημερομηνίες ορόσημο με συμβολικό χαρακτήρα. Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το μήνυμα που στέλνει η Περιφέρεια Κρήτης, το μήνυμα που στέλνουμε όλοι όσοι τασσόμαστε ενάντια στη βία, είναι πολύ δυνατό. Όσο δυνατές θα πρέπει να είναι και οι φωνές όλων μας μπροστά στο φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών. ‘’Βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί. Ενώνουμε δυνάμεις, τερματίζουμε τη βία.’’

Για να διδάξουμε στις επόμενες γενιές την ειρήνη σε όλες της τις μορφές. Να τους διδάξουμε το σεβασμό στο σώμα και στην ψυχή του συνανθρώπου. Να τους μιλήσουμε για θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες όπως είναι η ισότητα, η αδελφοσύνη, η ελευθερία. Να τους μιλήσουμε για ευαισθησία και τρυφερότητα. Να τους μιλήσουμε για Παιδεία. 

Συνολικες προβολες σελιδας