Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Η Κρήτη στην ομάδα των ισχυρών Περιφερειών της Ευρώπης στην καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έκθεση αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας για το 2019 (Regional Innovation Scoreboard  2019). Η έκθεση παρουσιάζει τις επιδόσεις των χωρών  και των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας, με αναλυτικά στοιχεία βασικών δεικτών.

Οι πίνακες που συνοδεύουν την έκθεση, παραθέτουν συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
Με βάση τη βαθμολογία τους, οι περιφέρειες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία, τις περιφέρειες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας.
Αν και οι Ελληνικές Περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις  καινοτομίας, η Περιφέρεια  Κρήτης ξεχωρίζει ,  καθώς είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών της καινοτομίας στην Ευρώπη (strong innovators). Η αξιολόγηση την κατατάσσει  στη «95η» θέση της γενικής κατάταξης των 238 περιφερειών, ενώ κατά περίπτωση δύναται να κατατάσσεται σε ακόμη υψηλότερες θέσεις.
Αν και η έκθεση διαπιστώνει ότι οι  καινοτόμες περιφέρειες χωροθετούνται κατά κανόνα  στις πρωτοπόρες στην καινοτομία χώρες, εντούτοις η Κρήτη αποτελεί την εξαίρεση.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της Ε.Ε :«Σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην  καινοτομία όπως για παράδειγμα: η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, εντοπίζονται περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» (pockets of excellence).
Επιπλέον, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης φαίνεται ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί «η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη για την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Μια συνεργασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση και με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας