Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Κύπρου το Γεωπάρκο Σητείας


13-18 Μαΐου 2019, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Σητείας μαζί  με τα Γεωπάρκα της Λέσβου, του  Ψηλορείτη, του  Χελμού-Βουραϊκού, του  Βίκου-Αωού  και του Τροόδου , συμμετείχε σε τρείς διαφορετικές εκδηλώσεις στην φιλόξενη Κύπρο. 


Η αρχή έγινε με τα εγκαίνια της έκθεσης "ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ" που οργανώνεται στα πλαίσια  της  Πράξης ¨ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS¨ και Ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος  Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Η έκθεση έχει την σφραγίδα του Γεωπάρκου της Λέσβου και του Νίκου Ζούρου, που δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλήρης έκθεση γνώσης για την γεωλογική κληρονομιά των Γεωπάρκων μας.   

Τα εγκαίνια έγιναν από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Κλέλια Βασιλείου στην αίθουσα Ειρήνη, στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης υλοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους η οποία έχει και την ευθύνη της έκθεσης στην Κύπρο μέχρι και τις 25 Ιουνίου, πριν μεταφερθεί στο Γεωπάρκο της Σητείας στο τέλος Ιουνίου και στην συνέχεια στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.

Στις 14 και 15 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε η 2η τεχνική συνάντηση του έργου GEO- IN στο  Τρόοδος, όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα του έργου, το οποίο  ολοκληρώνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία από όλους τους εταίρους. Εταίρος του έργου είναι ο Δήμος Σητείας.  

Στις 16 έως και 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε  το 2ο  Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου, το οποίο διοργανώθηκε στη Λευκωσία, από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με την Κυπριακή και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.  Το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κου Νίκου Αναστασιάδη, το χαιρετισμό του οποίου μετέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. 

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσας ανακοινώσεις, για την γεωλογική και μεταλλευτική κληρονομία των Γεωπάρκων της Κύπρου και της Ελλάδας, τον γεωτουρισμό και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την γεω - εκπαίδευση , την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την μοναδική βιοποικιλότητα των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου.  Το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετείχε με δύο εισηγήσεις, η πρώτη αφορούσε την παρουσίαση του συνόλου του Γεωπάρκου της Σητείας και η δεύτερη στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας του Γεωπάρκου, προβάλλοντας τον πλούτο των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και των   δραστηριοτήτων της Σητείας.

 Το επόμενο ραντεβού των Γεωπάρκων θα είναι το Μάιο του 2020 στην Κρήτη για το 3ο  Συνέδριο των Ελληνικών και Κυπριακών Γεωπάρκων UNESCO!
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, στη διεύθυνση: https://www.geoparksconference.gov.cy.  

Θέλουμε να  ευχαριστούμε θερμά το Γεωπάρκο Τροόδους, την ΑΝ.Ε.Τ., το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και όλους τους φίλους από την Κύπρο για τη θαυμάσια  φιλοξενία τους.

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας



Συνολικες προβολες σελιδας