Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το 2019

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το 2019 συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Στην εισήγησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Νίκος Λογκάκης αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση που ελήφθη πριν από ένα χρόνο και στον καθορισμό των τιμών για το 2018. «Τα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος έδειξαν», σημείωσε ότι τα έσοδα της επιχείρησης μειώθηκαν συνολικά κατά 200.000 €.
Υπήρξε μείωση στα πάγια έσοδα (πάγια τέλη) κατά περίπου 100.000 και το υπόλοιπο ποσό αφορά τα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης. Η μείωση στα πάγια έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν διακοπές υδροδότησης, με αιτήματα των καταναλωτών σε περίπου 3.000 παροχές (μείωση παγίου τέλους από 11 στα 8 € για το 2018). Η επιπλέον μείωση των εσόδων οφείλεται στην τιμολόγηση, δηλαδή στη διαδικασία χρέωσης των υπηρεσιών ύδατος, με βάση τις τιμές που καθορίστηκαν με την συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική του 2018».
Όπως αναφέρθηκε, βασικός στόχος της τιμολογιακής πολιτικής είναι η κάλυψη του ελάχιστου κόστους για την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης και όμβριων της επιχείρησης. Συνεπώς το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ πρέπει να εναρμονιστεί υποχρεωτικά με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 10 του Ν.4483/2017 καθώς και στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
«Προκειμένου να συνεχίσει η ΔΕΥΑΣ να λειτουργεί σωστά πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές τις οποίες προτείνει η υπηρεσία και αφορούν να επανέλθει το πάγιο τέλος από τα 8 στα 11 €. Επίσης κάποιες αλλαγές στην 3η, 4η και 5η κλίμακα. Δηλαδή για κατανάλωση από 25-51m3 από 0,44 €/m3 σε 0,50 €. Για κατανάλωση από 52-81m3 από 0,54ευρώ σε 60 λεπτά. Για κατανάλωση από 82-120 m3 από 0,96 στο 1 €», ανέφερε ο κ. Λογκάκης.
Στη συνέχεια ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ αυτών ο κ. Νίκος Σολιδάκης, η κ. Σταυρούλα Καράμπελα, ο κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης, ο κ. Γιώργος Μαριδάκης, ο κ. Χριστόφορος Καλαμπόκης, ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης
Απαντώντας οι κ. Λογκάκης και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Σταύρος Ψωμαδάκης, που παρέστη στην συνεδρίαση, τόνισε ότι η ΔΕΥΑΣ δεσμεύεται πλέον από νόμους και αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Θύμισε ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ είχε αναφερθεί ότι η εφαρμογή της θα γινόταν υπό δοκιμή κάτι που προέβλεπε και ο νόμος. Εξάλλου για πρώτη εφαρμοζόταν η ενιαία τιμολογιακή πολιτική στους καλλικρατικούς Δήμους. Για τα εκκαθαριστικά αποτελέσματα σαφής εικόνα προέκυψε το Σεπτέμβριο. Εξήγησε τους λόγους αναγκαιότητας επαναφοράς του παγίου τέλους και των μικρών αυξήσεων τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΣ είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχείρηση. Επίσης πρόσθεσε ότι αφαιρέθηκε το σχετικό πάγιο στο πλαίσιο της διαδικασίας ενιαίας πολιτικής για τους βιολογικούς.
Με αφορμή σχετική ερώτηση του κ. Καραμανωλάκη, για έναν πίνακα που έγινε γνωστός μέσω διαδικτύου -σύμφωνα με την οποίο η ΔΕΥΑΣ συγκαταλέγεται στους πιο ακριβούς Δήμους της Κρήτης στην τιμή του νερού- και αν ισχύει, ο κ. Ψωμαδάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι ανήκει στην μεσαία και προς τα κάτω κατηγορία αναφέροντας τιμές ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας και της Κρήτης για να υπάρξει σύγκριση τιμών.

Αύξηση 1 € το μήνα
Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης συμπλήρωσε ότι «η ΔΕΥΑΣ δεν είναι κερδοσκοπικό, αλλά ανταποδοτικό σωματείο. Δεν μπαίνει στην πλειοδοτική λογική, να μαζέψουμε περισσότερα χρήματα για να κάνουμε περισσότερα έργα. Υπάρχει τεχνικό προσωπικό που κάνει μελέτες, ωριμάζει έργα και ήδη έχουν ενταχθεί έργα από διάφορα προγράμματα της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων € την τελευταία διετία. Άρα ακολουθείται μία στοχευμένη πολιτική που ελαφρύνει στην ουσία τον καταναλωτή, και επιπλέον είναι φιλοπεριβαλλοντική, αφού επαναχρησιμοποιεί νερά από τους βιολογικούς. Άρα έχουμε μία επιχείρηση που λειτουργεί σωστά.
Επιπλέον έχει πάρει εύσημα από αυτούς που ξέρουν τί σημαίνει φυσικός πόρος και έχουν μία εικόνα σε όλη την Κρήτη. Μιλάω για την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον κ. Κριτσωτάκη, που ήρθε και έλεγξε καθώς και τον Προϊστάμενο του ΙΓΜΕ κ. Κοϊνάκη, που κατατάσσει τη ΔΕΥΑ Σητείας ίσως ως την καλύτερη λειτουργούσα στην Κρήτη, που δεν είναι υπερχρεωμένη. Η ΔΕΥΑΣ έχει ένα δάνειο που σε ένα χρόνο ξεπληρώνει και καλώς ελήφθη, διότι έπρεπε τότε να γίνουν παρεμβάσεις στο σχέδιο πόλης και στο μισό τμήμα της πόλης και ήταν υποχρεωτικό.
Η ουσία είναι όμως ότι από την στιγμή που υπακούμε σε ένα νόμο πρέπει να ευθυγραμμιζόμαστε με αυτή τη λογική που μπορεί να μην μας αρέσει. Και το γεγονός ότι μία υπηρεσία έχει το θάρρος να πει ότι ξέφυγαν τα έσοδα χωρίς να ευθύνεται λόγω του αστάθμητου παράγοντα της αφαίρεσης των ρολογιών με ευθύνη του καταναλωτή, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθεί και έχουμε μία σωστή εμπεριστατωμένη και ρεαλιστική εικόνα. και αν θέλετε να το θέσουμε και σε μία λογική προεκλογικής περιόδου, έπρεπε να το αφήσουμε για παραπέρα. Όμως αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει κατά την άποψή μου να μας διακρίνει μία υπευθυνότητα.
Όλα όσα προαναφέρθηκαν στην ουσία μεταφράζονται για τον καταναλωτή σε μία μηνιαία αύξηση στην πληρωμή της τάξεως του 1 €. Και τίθενται το ερώτημα αν προτιμάμε να δίδουμε 1 € και να έχουμε σωστές υπηρεσίες ή να μην το δίδουμε και να μην μπορεί η ΔΕΥΑΣ για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα να φτιάχνει τις βλάβες. Είναι εύκολο να λέμε δεν βάζουμε μία αύξηση της τάξης του 1 €, όμως το θέμα είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει σωστά μία υπηρεσία και να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει στον καταναλωτή».
Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το 2019 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισαν η κ. Σταυρούλα Καράμπελα, ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης και λευκό ο κ. Χριστόφορος Καλαμπόκης και ο κ. Γιώργος Μαριδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας