Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Μόνιμους διορισμούς ζητούν οι εκπαιδευτικοί του νομού Λασιθίου

Με μεγάλη συμμετοχή και επίκεντρο τα προβλήματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε χθες η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεραμπέλλου και Οροπεδίου Λασιθίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.

Η προσχολική αγωγή βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης αφού τόνισαν πως υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστική σύμπτυξη και εξομοίωση της νηπιακής φροντίδας με την προσχολική αγωγή που αποτελεί κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανήκει στο υπουργείο Παιδείας. Το θέμα έχει λάβει πανελλήνια διάσταση και οι αντιδράσεις φουντώνουν ήδη στους κύκλους των εκπαιδευτικών τόσο από τα πανεπιστημιακά τμήματα όσο και τους αποφοίτους και τους εργαζόμενους στα νηπιαγωγεία εκπαιδευτικούς.
«Υπάρχει ένα καίριο θέμα αυτή την περίοδο που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς και απαιτείται ενημέρωση ειδικά για τους νηπιαγωγούς. Γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας για συνένωση των σχολών βρεφονηπιοκόμων με τις σχολές νηπιαγωγών. Είναι κάτι που μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Άλλο φύλαξη και φροντίδα νηπίων κι άλλο εκπαίδευση. Είναι διαφορετικά πράγματα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Τσιάμος, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το θέμα.
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση έγινε μια μέρα πριν στο Ρέθυμνο με θέμα «Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση- Εξελίξεις και προοπτικές», με πρωτοβουλία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ανά την Ελλάδα.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων ζητούν ενιαία, δημόσια, δωρεάν, δεκατετράχρονη εκπαίδευση με ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και «δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο μόνο από νηπιαγωγούς. Επίσης, αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους καθώς και ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους», επεσήμανε χθες μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Γκούμας, μέλος του Συλλόγου Μεραμβέλλου – Οροπεδίου Λασιθίου.

Το ζήτημα των αναπληρωτών
«Εμείς θέλουμε μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, διότι δεν μπορεί το 30% των εκπαιδευτικών να είναι αναπληρωτές και να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχουν 7 αναπληρωτές στο μεγαλύτερο σχολείο της πόλης του Αγίου Νικολάου», σημειώνει ο κ. Τσιάμος ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Χρήστος Στεφανακίδης αναπληρωτής ο ίδιος, με τριετή θητεία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, υπογραμμίζει πως «το πρόβλημα είναι μέγιστο και ειδικά στο νομό Λασιθίου που δέχεται μεγάλο αριθμό αναπληρωτών».
Εξηγώντας την συνθήκη, ειδικά στο νομό Λασιθίου, υπενθυμίζει πως στους τελευταίους διορισμούς μονίμων που έγιναν το 2009 στο Λασίθι, «ήρθαν πολλοί νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετώντας στην οργανική τους θέση αρχίζουν και παίρνουν μεταθέσεις διότι προέρχονται από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανοίξουν πολλές θέσεις αναπληρωτών, για αυτό κι έρχονται σωρηδόν. Φανταστείτε πως στην πρώτη φάση φέτος στις αρχές Σεπτεμβρίου, ειδικότητες και αναπληρωτές δάσκαλοι είμαστε γύρω στα 280 άτομα», αναφέρει.
Καλεί δε τους αναπληρωτές να διεκδικήσουν τους μόνιμους διορισμούς που τους έταξαν, με τις υποσχέσεις να φτάσουν στις 20.000 αλλά να είναι μηδενικές. Σημειώνει δε πως ζητούν ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους (π.χ. η άδεια εγκυμοσύνη είναι μόλις τετράμηνη για αναπληρώτριες), καθώς και οι τοποθετήσεις στα σχολεία να γίνονται στις 25 Αυγούστου γιατί το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο για τους αναπληρωτές.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ αναφέρει πως «υπάρχουν αναπληρωτές που δουλεύουν 17 ολόκληρα χρόνια, αναπληρώνοντας τους εαυτούς τους! Για αυτό και ζητάμε μαζικούς διορισμούς. Η νομική μας υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγών όπου χρειαστεί. Θα επικαλεστούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας διότι σε όλη την Ευρώπη, όποιος συμπληρώνει κάποια χρόνια στην εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι μόνιμος», υπογραμμίζει ο κ. Γκούμας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας