Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΜΑΡΙΟΥ ΕΝΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Με αφορμή το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο, αλλά και το Συνέδριο με θέμα «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε κάποιες αλήθειες, που διάφοροι υποστηρικτές των «μεγάλων δήθεν επωφελών επενδύσεων» προσπαθούν φιλότιμα να μας κάνουν να τις ξεχάσουμε.

Ο λόγος είναι για το περίφημο «ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΜΑΡΙΟΥ» που σχεδιάζει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ στην ορεινή περιοχή της Σητείας και στην περιοχή των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου.
Το έργο διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παγκοσμίως που δήθεν εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας και επίσης ότι ανοίγει δρόμους για μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.ΟΙ «πρόθυμοι διαφημιστές» του έργου παραβλέπουν σκόπιμα να μας πουν όλη την αλήθεια για το έργο και τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για τη ζωή των κατοίκων κυρίως της ορεινής περιοχής της Σητείας που προβλέπεται και η εγκατάσταση δύο γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων ισχύος 89,1 MW.
Πρόσφατα άρχισαν να παραμυθιάζουν πάλι τον κόσμο και για τα περίφημα «ανταποδοτικά τέλη» που δήθεν θα απολαύσουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Κατσιδωνίου, Σταυρωμένου, Καρυδίου, Ζάκρου και Χανδρά του Δήμου Σητείας. Όλη αυτή η προσπάθεια θυμίζει μια παλιά ιστορία με τα «τριάκοντα αργύρια» που ούτε τότε έπιασαν τόπο.
Οι «πρόθυμοι διαφημιστές» του έργου δεν διστάζουν να υιοθετήσουν όλους τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για το έργο όπως αυτοί διατυπώθηκαν στην απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσιάστηκε από την εταιρεία στο τέλος του 2016 και την οποία οι τοπικές κοινότητες Κατσιδωνίου, Καρυδίου και Ζάκρου απέρριψαν παμψηφεί με μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, αρνούμενοι να αποδεχτούν την καταστροφή του τόπου τους έναντι όποιουδήποτε ανταποδοτικού τέλους.
Οι «πρόθυμοι διαφημιστές» του έργου προσπαθούν ακόμα να μας κάνουν να ξεχάσουμε και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας κατά της χωροθέτησης των γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων και κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υβριδικού έργου στην ορεινή περιοχή της Σητείας. Με επιχειρήματα του είδους «όλα χωράνε» παραβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση των γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων στην οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής και στην ευαίσθητη περιβαλλοντική ισορροπία που έτσι κι’ αλλιώς όλοι οφείλουν να προστατεύσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παραβλέπουν το γεγονός ότι αν «χωρέσουν» τα Αιολικά Πάρκα δεν θα «χωρούν» πλέον ούτε οι υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός κ.λ.π.) ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής που θα εξωθηθούν να εγκαταλείψουν τη γη τους. Η πράσινη ανάπτυξη που υπόσχονται είναι μόνο ανάπτυξη για τα τεράστια κέρδη της ΤΕΡΝΑ, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν μόνο ανάπτυξη της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύουν τέτοιου είδους γιγαντιαία έργα. Είναι δηλαδή μια ακραία ταξική επιλογή προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Σητείας δεν ξεγελιούνται από τις μεθοδεύσεις της ΤΕΡΝΑ και των «πρόθυμων διαφημιστών» της. Έχουν δώσει τις τεκμηριωμένες απόψεις τους από το τέλος του 2016, τις οποίες κανείς δεν τόλμησε να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να τις αντιμετωπίσει επί της ουσίας ή τουλάχιστον να υπερασπιστεί ολοκληρωμένα και επιστημονικά τις δικές του. Ούτε η ίδια η ΤΕΡΝΑ δεν τόλμησε να κοιτάξει κατάματα τους κατοίκους της περιοχής και να κάνει έστω και μία προσπάθεια να τους πείσει για την ορθότητα του έργου. Άφηνε και αφήνει αυτή τη βρώμικη δουλειά στους «πρόθυμους διαφημιστές» του έργου.
Σήμερα όλοι όσοι μεθοδεύουν ή υπερασπίζονται το έργο, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Σητείας δεν θα καταθέσουν τα όπλα και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάθε προσπάθειά τους να κατασκευάσουν τμήματα του έργου στην περιοχή της Σητείας θα αποβεί ζημιογόνος για τα συμφέροντά τους. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων της Σητείας που θίγονται και όχι αυτοί. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάθε κίνησή τους, κάθε εκδήλωσή τους και κάθε δημοσίευσή τους παρακολουθείται συστηματικά και με αυξημένη επαγρύπνηση από τους κατοίκους της περιοχής της Σητείας και την κατάλληλη στιγμή όλοι τους θα εισπράξουν και την πρέπουσα «ανταμοιβή» τους.
Σητεία 13 Οκτωβρίου 2017
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Οι Τοπικές Κοινότητες
ΣΙΤΑΝΟΥ
ΖΑΚΡΟΥ
ΚΑΡΥΔΙΟΥ
ΚΑΤΣΙΔΩΝΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ
ΖΑΚΡΟΥ
ΚΑΡΥΔΙΟΥ
ΚΑΤΣΙΔΩΝΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ
ΧΑΝΔΡΑ

Συνολικες προβολες σελιδας