Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

H εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Παναγία των Λιθινών

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και συμμετοχή ευλαβών χριστιανών από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια πανηγύρισε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο βυζαντινός Ναός της Παναγίας των Λιθινών Σητείας.

Το εσπέρας της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών. Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και εκατοντάδων πιστών.
Στην ομιλία του στον περίβολο του πανηγυρίζοντος ναού ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι: «Μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ η πρώτη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους και η χάρη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας των Λιθινών στο περικαλλή και ιστορικό ναό Της, που αποτελεί ένα κόσμημα και σέμνυμα για την Ιερά Μητρόπολή μας και για όλη την Κρήτη, αφού εδώ βρίσκεται η περίπυστος εικόνα της Παναγίας, που είναι το ιερώτερο και αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο μας». Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Θεοτόκου υπογραμμίζοντας ότι «είναι ό,τι πιο ιερό πρόσωπο πάνω στη γη και ό,τι πιο πολύτιμο είχε να προσφέρει στον Θεό το ανθρώπινο γένος, είναι η εκλεκτή πασών των γενεών. Ο Θεός ευδόκησε μετά από πολλούς αιώνες να γεννηθεί και να αφιερωθεί σε Αυτόν, στα Άγια των Αγίων, ώσπου να λάβει τον αρχαγγελικό χαιρετισμό και τη χαρμόσυνη είδηση, ότι θα ενσαρκωθεί στα σπλάχνα Της ο Μονογενής Υιος και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος επεσήμανε τη μυστική σχέση και ευλάβεια των χριστιανών πρός την Παναγία Μητέρα του Θεού και όλου του κόσμου, την οποία αυθόρμητα επικαλούνται σε κάθε περίσταση. Κάθε φορά που προσκυνούν την εικόνα Της ανανεώνουν αυτή τη μυστική σχέση, γνωρίζοντας ότι Αυτή αποτελεί τη σταθερή βοήθεια, τη διηνεκή «ελπίδα των απελπισμένων» και το «ακαταμάχητον τείχος» όλων των πιστών.
Τέλος, καλωσόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ναθαναήλ, Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγιώνυμου Όρους, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, λάμπρυνε με τη συμμετοχή του την πανήγυρη και νυχθημερόν μαζί με την εκλεκτή συνοδεία του παρακαλεί για όλους την Παναγία την Προσταϊτισσα, την ιερότερη εικόνα του Αγίου Όρους, όπου χάριτι Θεού φυλάσσεται στο μοναστήρι του, και ευχήθηκε η Παναγία να σκέπει, να περιφρουρεί και να προστατεύει όλους, τις οικογένειες και τα παιδιά τους.
Το βράδυ τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια αγρυπνία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο Ναό της Παναγίας.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγ. Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ και Εφημερίους της περιοχής. Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι κατέστη σκεύος εκλογής και όργανο του Θεού για την πραγματοποίηση του σχεδίου του Θεού, ώστε να γίνει ο Θεός άνθρωπος για την απαλλαγή από την αμαρτία και τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων.
Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Λιθινιώτισσας ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Παπαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ.κ. Ν. Κοζυράκης και Ν. Λατζανάκης, εκπρόσωποι του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου και του Λιμεναρχείου Σητείας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, καθώς και πλήθος πιστών από τις περιοχές της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας