Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Ζωντανεύει» το ρημαγμένο SOE στη Σητεία

SOE ΣΗΤΕΙΑ
Κι όμως, η περιοχή που φιγουράρει το SoE, το πάλαι ποτέ τουριστικό χωριό με εμπνευστή τον Μιχάλη Τροχανά στη Σητεία, που σήμερα έχει ρημάξει σε ένα μεγάλο μέρος του και θυμίζει επένδυση- "φάντασμα", θα "ζωντανεύσει" για τα καλά μέσα στα επόμενα χρόνια!

Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά είναι άλλοι επενδυτές, που φέρονται να κινούνται σε σοβαρό υπόβαθρο, και οι οποίοι πήραν το "πράσινο φως" από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προχωρήσουν μια μεγάλη τουριστική επένδυση (ξενοδοχειακή μονάδα 400 κλινών και βίλες) στην έκταση που περιβάλλει τον παλιό τουριστικό οικισμό από ανατολικά και νότια...
Για την ιστορία με το SoE στην περιοχή Ανάλουκα στη Σητεία έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια πολλά. Έχει χυθεί πολύ μελάνι. Γνωστές οι αλλαγές εταιρειών. Γνωστές οι περιπέτειες οι δικαστικές, με τους μετόχους να έχουν διασπαστεί σε αντίπαλα στρατόπεδα και να τραβιούνται δικαστικά ακόμα και σήμερα.
Γνωστός και ο μαρασμός στον οποίο έχει πέσει το πάλαι ποτέ μεγαλεπήβολο τουριστικό πρότζεκτ, καθώς ο οικισμός "Διόνυσος" γενικώς υπολειτουργεί, αν και το φετινό καλοκαίρι λειτούργησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πισίνα, καφέ και κάποιες βίλες, στις οποίες πήγαν για παραθερισμό οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή τουρίστες στους οποίους ενοικιάστηκαν...
Σε κάθε περίπτωση, ο τουριστικός οικισμός δε θυμίζει σε τίποτε το φιλόδοξο σχέδιο που είχε παρουσιαστεί επί εποχής Τροχανά, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Έχει ρημάξει, όμως βαδίζει ολοταχώς προς επέκταση, με τις "ευλογίες" του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Για του λόγου το αληθές, με την αριθ. πρωτ. 35419/14-08-2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για... την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας "Ανάλουκα Ι", συνολικής έκτασης 367 στρεμμάτων, στη θέση Ανάλουκα του Δήμου Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης, φερόμενης ιδιοκτησίας εταιρείας "Mantagu, Μανταγκου Ξενοδοχειακή και Κατασκευαστική Εταιρεία - ΣΟΕ Κλαμπ (SOE club)"».
Είχε προηγηθεί, πριν από ένα περίπου χρόνο, το πρώτο "πράσινο φως" από την Περιφέρεια Κρήτης, όταν και είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

«Σοβαρή προσπάθεια»
Δεδομένης της προϊστορίας και των περιπετειών στην τουριστική επένδυση στη θέση Ανάλουκα, κανείς στο άκουσμα της επέκτασης ουσιαστικά του τουριστικού οικισμού αισθάνεται απευθείας επιφυλάξεις και ενδοιασμούς.
Όμως τα δεδομένα εδώ, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, είναι διαφορετικά αφού πρόκειται για διαφορετικούς επενδυτές, άλλη εταιρεία που εμφανίζεται σοβαρή, συγκροτημένη και μεθοδική.
«Θεωρούμε ότι είναι θετική η εξέλιξη με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το σχέδιο ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας ανατολικά και νότια του σημερινού τουριστικού οικισμού. Εδώ μιλάμε για μια καινούργια εταιρεία, η οποία φαίνεται σοβαρή. Φαίνεται να κινείται μεθοδικά και να έχει συγκεκριμένο πλάνο. Απ' όσα μαθαίνουμε, οι επενδυτές έχουν έρθει σε συνεννόηση και με τραπεζικό ίδρυμα. Έχουν κάνει καλή προετοιμασία. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σύντομα θα είναι σε θέση να βάλουν μπρος την επένδυση. Μια επένδυση αναγκαία για τον τόπο μας, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη έλλειψη σε κλίνες και ξενοδοχειακές μονάδες που καταγράφεται στη γεωγραφική επικράτεια του δήμου μας», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.
Η επένδυση

Έκταση 367 στρ. για παραθεριστικές κατοικίες
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης από το ΥΠΕΚΑ, η εν λόγω έκταση των 367 στρεμμάτων προορίζεται για εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη πολεοδόμηση, από το σύνολο των 367.000 τ.μ. περίπου της προς πολεοδόμηση έκτασης, η προτεινόμενη επιφάνεια δόμησης είναι 104.609,8 τ.μ.
Πίνακας καλύψεων με βάση την πολεοδομική μελέτη:
• Αιγαιοπελαγίτικο χωριό Α & Β καταλαμβάνουν 56.286,4 τ.μ. Δομήσιμη Επιφάνεια (Δ.Ε.).
• Οικόπεδα καταλαμβάνουν 56.286,4 τ.μ. Δ.Ε.
• Εμπορικό κέντρο και Τηλεπικοινωνιακό κέντρο καταλαμβάνουν 9.566,6 τ.μ. Δ.Ε.
• Υποδοχή και αναψυχή καταλαμβάνουν 11.621,8 τ.μ. Δ.Ε.
• Πολιτιστικό κέντρο καταλαμβάνει 3.776 τ.μ. Δ.Ε.
• Σχολεία, εκκλησία, παιδική χαρά καταλαμβάνουν 1.493 τ.μ. Δ.Ε.
• Τουρισμός καταλαμβάνει 2.415 τ.μ. Δ.Ε.
• Χώροι parking σε επιφάνεια 7.131 τ.μ.
• Σύνολο πράσινων χώρων σε επιφάνεια 77.424 τ.μ.
• Παραλία σε επιφάνεια 22.959 τ.μ.
• Δρόμοι σε επιφάνεια 22.502 τ.μ.
Ο πληθυσμός χωρητικότητάς του ανέρχεται στους 3.700 κατοίκους, με την ακόλουθη κατανομή:
• Αιγαιοπελαγίτικο χωριό ("Διόνυσος") 940 άτομα.
• Μόνιμοι κάτοικοι & παραθεριστές 1.450 άτομα.
• Τουρίστες 940 άτομα.
• Μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό 370 άτομα.
Ο οικισμός περιλαμβάνει οικόπεδα για την κατασκευή των κατοικιών, καθώς και οικοδομήσιμα γήπεδα για την κατασκευή κοινωφελών εγκαταστάσεων και άλλων λειτουργιών, όπως ΥΜΤ ηλεκτρικής ενέργειας, εντευκτήριο και εμπορικό κατάστημα καθημερινής εξυπηρέτησης, καθώς και κοινόχρηστους χώρους.
Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, η πλατεία, οι δρόμοι, οι πεζόδρομοι, οι χώροι στάθμευσης, οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτοί χώροι αθλοπαιδιών.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββιδης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας