Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Παρέμβαση του Εισαγγελέα στην υπόθεση της μόλυνσης του νερού στη Σητεία

Θα πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία σχετικά με τη μόλυνση του νερού, μετά και τα πορίσματα-φωτιά της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου έχει ξεκινήσει ένορκη προανάκριση για να διαπιστώσει την ύπαρξη αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων.

Στα πλαίσια λοιπόν της προανακριτικής διαδικασίας, επανέλαβα όλα αυτά που ως Αντιπολίτευση έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ.
Να θυμίσω ότι, αφού διαπιστώσαμε μετά από έλεγχο ότι ο πληθυσμός σύμφωνα με τις αναλύσεις που διενεργεί η ΔΕΥΑΣ έχει εκτεθεί κατ’ επανάληψη σε υγειονομικό κίνδυνο και αφού θέσαμε το θέμα αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αλλά και στο Συνήγορο του Πολίτη λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος.
Κατέθεσα συγκεκριμένα ότι:
– Δεν ελέγχονται όλες οι παράμετροι που ορίζει η νομοθεσία και αφορούν το πόσιμο νερό παρά ελάχιστες, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε π.χ. τη συγκέντρωση των παραπροϊόντων χλωρίου, που είναι ισχυρά καρκινογόνα και μπορεί να υπάρξουν στο νερό κατά τη χλωρίωση. Μεγάλο θέμα προέκυψε με την (υπερ)χλωρίωση του Φεβρουαρίου 2017, που αντιλήφθηκαν οι πολίτες και όλοι κατάλαβαν ότι έγινε για να κρύψουν την εκτεταμένη μόλυνση από παθογόνα μικρόβια, κάτι που επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μετά από έλεγχο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους, η υπερχλωρίωση οδήγησε στο σχηματισμό βρωμιούχων ιόντων (ισχυρό καρκινογόνο) που είχαν τιμές δεκαπλάσιες σε σχέση με το νομοθετικό όριο.
2) Δεν ενημερώνουν τους πολίτες και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, όταν διαπιστώνουν ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όπως ορίζει η νομοθεσία ούτε όταν το δειγματοληπτικό σημείο είναι Δημοτικό Σχολείο.
3) Δεν προστατεύουν τις πηγές έτσι ώστε σε ακτίνα 800 μέτρων να μην υπάρχουν βοθρολύματα, αιγοπρόβατα και οικόσιτα.
4) Δεν δημοσιοποιούν τις αναλύσεις που αφορούν το πόσιμο νερό -οι περισσότερες ΔΕΥΑ τις αναρτούν στην ιστοσελίδα τους- όπως ορίζουν οι οδηγίες της Ε.Ε., έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ανά πάσα στιγμή, αλλά και σε βάθος χρόνου την ποιότητα του νερού.
Τελικά φαίνεται ότι η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς, αφού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνει στο τελευταίο πόρισμά της: «Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν στις 8/5/2017 έδειξαν ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης του δικτύου έχει πλέον εναρμονιστεί με την κείμενη νομοθεσία».
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι στο υπέρτατο αγαθό της υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας