Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η χρηματοδότηση για το Γεωπάρκο Σητείας

Υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Σητείας κ. Λεωνίδα Τερζή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και αφού ο κ. Τερζής ενημέρωσε για την πρόσφατη, σχετική ενημερωτική συνάντηση- διαβούλευση Περιφέρειας Κρήτης και ΔΟΚΑΣ στην Σητεία, τα μέλη του Δ.Σ. στο σύνολό τους αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του ενταγμένου στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco Γεωπάρκου Σητείας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης που είχε και χαρακτήρα διαβούλευσης, παρουσιάστηκαν οι ειδικοί στόχοι και οι ενδεικτικές προτεινόμενες δράσεις της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στις Περιοχές Unesco Κρήτης, που αφορούν το σύνολο της περιοχής του παγκόσμιου Γεωπάρκου Unesco Σητείας.
«Ήταν μία σημαντική συνάντηση που απευθυνόταν στους φορείς και στους πολίτες της Σητείας προκειμένου να ενημερωθούν για την ΟΧΕ στις τρεις περιοχές Unesco της Κρήτης, της Σητείας, του Ψηλορείτη (τα δύο Γεωπάρκα) και της Σαμαριάς (για το απόθεμα της βιόσφαιρας). Είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη και δική μας η οποία συζητείται εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.
Ο τρόπος εξεύρεσης χρηματοδότησης και υλοποίησης στην λογική της δημιουργίας ενός τουριστικού προϊόντος και προβολής των τριών αυτών περιοχών για δώδεκα μήνες τον χρόνο. Η λογική είναι να δημιουργηθεί μία νοητή διαδρομή που θα ενώνει τις τρεις περιοχές, θα τις προβάλει, θα γίνει χρήση και αξιοποίηση του brand name -που λέγεται “Unesco”- δεδομένου ότι και οι τρεις αυτές περιοχές είναι υπό την αιγίδα της. Είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη στο σύνολό της, αλλά και για τη Σητεία να έχουμε την σφραγίδα της Unesco.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Θα χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. τους άξονες και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν και παρουσιάστηκαν και στις τρεις περιοχές και πάνω σε αυτές οι φορείς θα διαβουλευτούν και θα καταθέσουν προτάσεις στον επι κεφαλής φορέα Σητείας, που είναι ο ΔΟΚΑΣ, προκειμένου με την σειρά μας να εκπονήσουμε, να ωριμάσουμε και να καταθέσουμε τις μελέτες προς χρηματοδότηση.
Εκτιμούμε ότι μπορούμε να λάβουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης μιας και η περιοχή μας έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ότι διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, αγγίζει τρία πέλαγα και έχει και ενδοχώρα. Οι άλλες δύο περιοχές δεν έχουν τόσο μεγάλη ευρύτητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, να εστιάσουμε στους άξονες που αφορούν το ΠΕΠ Κρήτης ώστε να καταφέρουμε όλοι, ο δήμος, φορείς και πολίτες να συντάξουμε προτάσεις που μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ωριμάσει και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν», τόνισε ο κ. Τερζής.
«Αυτό είναι απόρροια της ένταξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας υπό την αιγίδα της Unesco. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει και έχουμε υποβάλλει δύο σημαντικές προτάσεις εκ των οποίων η μία έχει εγκριθεί, στην λογική υποβολής του Γεωπάρκου που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και αθροιστικό στοιχείο όσον αφορά την θετική αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλουμε.
Η μία πρόταση αφορά το διασυνοριακό πρόγραμμα “Ιnterring” για την περιοχή του Ρίχτη και τα Μέσα Μουλιανά και η άλλη το διασυνοριακό πρόγραμμα στρατηγικού χαρακτήρα -περιμένουμε την αξιολόγηση στα μέσα του Σεπτέμβρη, που αφορά τη δημιουργία ενός αστεροσχολείου και πλανηταρίου στο πλαίσιο των αξόνων της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και της επισκεψιμότητας και αναγνωρισιμότητας των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία πάντα με τους αδελφούς Κυπρίους και το Γεωπάρκο Τροόδους. Τώρα, όπως προαναφέρθηκε, έχουμε και την ΟΧΕ που αφορά τις τρεις περιοχές Unesco της Κρήτης».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας