Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Στο Δήμο Σητείας το Κέντρο «Δήμητρα»

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παραχωρείται στο Δήμο Σητείας δωρεάν η χρήση του ακινήτου και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Σητείας, γνωστού ως ΚΕΓΕ, επί της επαρχιακής οδού Σητείας -Πισκοκεφάλου. Το σχετικό έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Υπουργός κ.  Βαγγέλης Αποστόλου, παρελήφθη χθες στο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Σητείας Θόδωρος δήλωσε: «Πρόκειται σαφώς για μία θετική εξέλιξη. Είναι δε αποτέλεσμα υποβολής σχετικού αιτήματος από την πλευρά του Δήμου και προφορικών υποσχέσεων από την πλευρά του Υπουργείου οι οποίες πλέον έλαβαν και γραπτή επίσημη απόφαση. Μετά από μία μακράς διάρκειας, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα ανεκτής χρονικής περιόδου σε ό,τι αφορά το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Σητείας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λάβαμε χθες και την υπουργική απόφαση με την οποία παραχωρείται δωρεάν στο Δήμο η χρήση του ακινήτου μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου “Δήμητρα Σητείας”.
Η παραχώρηση δίνεται για κοινωφελή σκοπό. Έχουμε τη δυνατότητα, αφού κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζονται και στον περιβάλλοντα χώρο και στα κτίρια – δεδομένου ότι υπάρχει μία περίοδος εγκατάλειψης και απαιτούνται συντηρήσεις – να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα για Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ., αλλά και άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου μάθησης. Με την υποχρέωση, ο Δήμος να παραχωρεί όποτε κριθεί αναγκαίο τον χώρο και να στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα των αγροτών της περιοχής μας, τα οποία επιθυμεί να πραγματοποιεί ο οργανισμός ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Αναλαμβάνουμε λοιπόν να συντηρούμε τις αίθουσες και να στηρίζουμε τέτοιου είδους προγράμματα. Είναι σημαντικό διότι έμμεσα ο Δήμος συνδιοργανώνει μέσα σε αυτούς τους χώρους προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με το αρμόδιο υπουργείο».

Περιμένοντας την παράδοση
Πλέον αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή παράδοσης- παραλαβής με παρουσία αρμόδιων από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λασιθίου.
«Θεωρώ», συνέχισε ο Δήμαρχος, «ότι το θέμα που αφορά την δωρεάν -το τονίζω – παραχώρηση του χώρου, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά δεδομένα γνωρίζοντας πώς κινείται το ελληνικό δημόσιο σε χρόνο – ρεκόρ και αυτό καταγράφεται στα πολύ θετικά του αρμόδιου Υπουργού. Μακάρι αυτού του είδους την συνεργασία που είχαμε με τον κ. Αποστόλου να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, που έχουν ανεκμετάλλευτα κτίρια που δεν παραχωρούν στο Δήμο, όπως το Επαρχείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν».

Συντήρηση και παρεμβάσεις
«Ο Δήμος Σητείας έχει ηθική υποχρέωση να καταβάλει προσπάθεια, να βρίσκει πόρους να συντηρεί τα κτίρια και να τα δίνει για χρήση στην τοπική κοινωνία. Από τη στιγμή που αναλάβαμε μέσω αυτής της παραχώρησης τη δέσμευση, οφείλουμε στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού μας το 2018 να εγγράψουμε συγκεκριμένο κονδύλι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συντηρηθεί και να δοθεί σε χρήση το κτίριο. Δεσμευόμαστε ότι αυτό θα γίνει.
Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει προχωρήσει σε μία προμελέτη για τις ανάγκες, το είδος των παρεμβάσεων που χρειάζονται. Το ποσό για τις παρεμβάσεις στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο πλησιάζει τα 100.000 €, αλλά νομίζω ότι, αν αξιολογήσουμε αυτό το ποσό σε σχέση με το όφελος που θα υπάρξει, δημιουργία δραστηριοτήτων σχετικά με καλλιέργειες στον περιβάλλοντα χώρο από Α.μεΑ., δυνατότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης στους χώρους- θα είναι πολλαπλάσιο των χρημάτων που θα δαπανηθούν.
Επιπλέον η περιουσία του ελληνικού δημοσίου δεν θα ερειπωθεί, αλλά σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα συντηρηθεί και θα παραμένει σε μία χρηστική κατάσταση για την τοπική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.
Το συνολικό οικόπεδο του Κέντρου είναι εμβαδού 10.757τ.μ ενώ τα τρία ανεξάρτητα κτίρια έχουν συνολικό εμβαδόν 764 τ.μ.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας