Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.»


Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την απόλυση έξι εργατών και εξώδικων απειλών της εταιρείας ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.» προς τους εργαζόμενους. Αναφέρουν:

Με ένα αντεργατικό κρεσέντο η διοίκηση της εταιρείας «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ» (βασικός μέτοχος Μονή Τοπλού) απέλυσε τρεις εργάτες με σύμβαση ορισμένου χρόνου και άλλους τρεις μόνιμους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου.
Το νέο ΔΣ της εταιρείας επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης από την προηγούμενη Διοίκηση, επιδιώκει να φορτώσει τις συνέπειες και τις όποιες επιλογές της, στους εργαζόμενους, επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων και υπογραφή νέων, που θα προβλέπουν μείωση μισθών, κ.ά.
Οι 22 εργαζόμενοι της επιχείρησης αντιστεκόμενοι αγωνιστικά και ενωμένοι στις τρομοκρατικές – αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, αποφάσισαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απολυμένους συναδέλφους, να απέχουν από την εργασία τους, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων.
Το ΔΣ της εταιρείας επιστράτευσε όλα τα μέσα, για να τους κάμψει. Επιδιώκει να επιβάλλει «άκρα του τάφου σιωπή» αφαιρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα των εργατών να συγκροτήσουν το δικό τους συνδικάτο, διεκδικώντας οργανωμένα τα δικαιώματά τους. Προσπαθεί με απολύσεις, απειλές, εξώδικα, με παρουσία σεκιουριτάδων και της αστυνομίας έξω από την πύλη της εταιρείας, να τους εκφοβίσει. Χρησιμοποιεί σαν «πολιορκητικό κριό» απολυμένους-πρώην εργαζόμενους της Ένωσης Σητείας, βάζοντάς τους να δουλέψουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, για να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους και να σπάσει την κινητοποίηση.
Ερωτάται η κ Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
Να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις των 6 εργαζομένων, να αποσυρθούν οι εξώδικες απειλές της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, να επιστρέψουν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στη δουλειά με τα όσα προβλέπει η κλαδική σύμβαση και να σταματήσει κάθε είδους παρέμβαση στο αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων, για τη ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου.
Οι Βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Χρήστος Κατσώτης
Σταύρος Τάσσος

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας