Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Μην ανάβετε φωτιές στο ύπαιθρο

Χωρίς ευτυχώς σημαντικά ή μεγάλων διαστάσεων συμβάντα και δυσάρεστες συνέπειες ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή της Σητείας. Ωστόσο σημειώθηκαν περιστατικά, στα οποία η επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ήταν άμεση και αποφεύχθηκαν δυσάρεστες εξελίξεις.

«Μέχρι τώρα», ανέφερε ο Προϊστάμενος Κλιμακίου Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, «δημιουργήθηκαν κάποιες παρατυπίες από πολίτες, οι οποίοι προχωρώντας σε γεωργικές εργασίες και λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, θεώρησαν “ακίνδυνο” το άναμμα μιας φωτιάς. Ευτυχώς στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αυτών δεν υπήρξε επέκταση της φωτιάς. Ωστόσο διεξάγονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες βάσει των πυροσβεστικών διατάξεων και της νομοθεσίας».
Μπορεί λοιπόν η αντιπυρική σαιζόν να ξεκίνησε στην περιοχή της Σητείας και μέχρι στιγμής να εξελίσσεται «αναίμακτα», όμως τονίζει ο κ. Καπετανάκης «αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται εφησυχασμός, το αντίθετο. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως σε ό,τι αφορά γεωργικές και σχετικές εργασίες που πραγματοποιούν. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε κάθε περίπτωση. Ιδίως όταν αφορά υπολείμματα καλλιεργειών».
Σε ετοιμότητα
«Για την φετινή σαιζόν δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σε απόλυτο βαθμό δεδομένου ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας χρονιάς. Για παράδειγμα πέρυσι, που ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω καιρικών συνθηκών, στην περιοχή της Σητείας εκδηλώθηκαν αρκετές πυρκαγιές, περιορισμένης όμως έκτασης ευτυχώς. Όμως η υπηρεσία της Σητείας εκλήθη πολλές φορές για να βοηθήσει σε άλλες περιοχές.
Φέτος δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είμαστε μία ξηροθερμική περιοχή και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε έντονους νοτιάδες με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν οι καιρικές συνθήκες τροποποιηθούν στην πορεία λοιπόν και έχουμε αυξημένη υγρασία, όπως γίνεται αντιληπτό, θα υπάρχει μεγάλο φορτίο, υπάρχει πλούσια βλάστηση και αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και ως καύσιμη ύλη. Οπότε υπάρχει φόβος. Είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας.
Ο βελτιωμένος εξοπλισμός
«Η επιχειρησιακή κατάσταση», πρόσθεσε, «είναι άλλη φέτος, καθώς υπάρχει κινητικότητα στα αυτοκίνητα, εποπτεύονται οι περιοχές με αυξημένες περιπολίες σε όλο τον τομέα ευθύνης. Έχουμε και την βοήθεια εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων, όπου μπορούμε να ελέγχουμε τα δικά μας αυτοκίνητα, το οδικό δίκτυο. Επίσης υπάρχουν συστήματα καταμέτρησης εκτάσεων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς για να μπορούμε να δώσουμε ακριβώς στίγμα».
Σημαντικός ο ρόλος των πολιτών
«Το Κλιμάκιο αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από 16 πυροσβέστες, δύο τριετείς και έξι πενταετείς. Στην εποπτεία συνδράμουν και οι εθελοντές που βοηθούν με τα δικά τους οχήματα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, η Πολιτική Προστασία του Δήμου, το 3ο ΚΕΠ κλπ.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο αφορά την ενεργοποίηση πολιτών. Μας ενημερώνουν άμεσα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει μία πυρκαγιά και είναι προσεκτικοί. Εύχομαι όλη η σαιζόν να εξελιχθεί καλά. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να βοηθήσουν ώστε ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί», κατέληξε ο κ. Καπετανάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας