Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κρήτη: Ο καύσωνας που έρχεται θα "σπάσει" τα 45άρια του 2007;

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΛΟΥΟΜΕΝΗ
Θα μπορούσε ο επερχόμενος καύσωνας, που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές για την προστασία των ευπαθών ομάδων, να θυμίζει ημέρες του 2007;
Την ερώτηση αυτή προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί, περιμένοντας να αποσαφηνιστεί το σκηνικό της κυκλοφορίας των αέριων μαζών και να αποκρυπτογραφηθούν "αι βουλαί του Αιόλου", του αρχαίου Θεού των ανέμων.

Δέκα χρόνια μετά τον ιστορικό εκείνο καύσωνα του Ιούνη και έναν εκ των τριών ακραίων του 2007, το ρεκόρ του οποίου δεν έχει "σπάσει" έκτοτε στο νησί μας, ο υδράργυρος ετοιμάζεται για μεγάλα κέφια και δη με κορύφωση το σαββατοκύριακο, με τις παραλίες έτοιμες να υποδεχτούν τα πλήθη των... μυρίων. Από μεθαύριο Πέμπτη, οπότε ξεκινάει η θερμή επέλαση, ως την κορύφωσή της, την Κυριακή, θεωρείται δεδομένο ότι στα εσωτερικά και νότια και τοπικά, κυρίως στα πεδινά, του Βορρά ο υδράργυρος θα σπάσει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου, όπως αναφέρει στο ιστολόγιο creteweather ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το "κλειδί" αυτής της ιστορίας βρίσκεται στην υγρασία, που θα κάνει τη ζέστη αποπνικτική. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι οι νύχτες για το διάστημα του καύσωνα θα είναι εξαιρετικά ζεστές, ξεπερνώντας το όριο των 30 βαθμών Κελσίου, που δίνει το στίγμα για το πόσο δύσκολη θα γίνει η ζωή μας από μεθαύριο Πέμπτη. Σωτήριο θα είναι και σε αυτήν την περίπτωση για τις βόρειες περιοχές το φυσικό... κλιματιστικό, δηλαδή η δράση του Αιόλου, με ένα μελτεμάκι να μας χαρίζει ορισμένες ανάσες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε γλιτώσει τα δύσκολα, οδηγώντας νομοτελειακά τους περισσότερους σε αναζήτηση δροσερών οάσεων, είτε κοντά στη θάλασσα, με την αύρα να χαρίζει αναστεναγμούς ανακούφισης, είτε σε πολύ ορεινά μέρη.
Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του κ. Δρετάκη, που σχετίζεται με τον πρόσφατο καύσωνα που έκανε τη ζωή δύσκολη στους κατοίκους μεγάλου μέρους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τις προηγούμενες μέρες. Ότι δηλαδή η υγρασία και βεβαίως η άπνοια καθορίζουν την αισθητότητα ενός κύματος καύσωνα. Οι άνεμοι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και έτσι ο άνθρωπος δεν αισθάνεται τόσο έντονα τη ζέστη. Για το λόγο αυτό, θερμοκρασίες γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία θεωρούνται καύσωνας.
Πάντως, για την Κρήτη, με δεδομένο ότι είναι νησί, ως καύσωνας ορίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 36,6 βαθμούς Κελσίου και ως ακραίος όταν ο υδράργυρος "σπάει" το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.
Γιατί όμως ο Ιούνιος του 2007 θεωρείται ορόσημο; Ο λόγος είναι απλός. Στη διάρκεια αυτού του μήνα καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασιών για κάποιους σταθμούς, είτε Ιουνίου, είτε και απόλυτα μέγιστες τιμές για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Όπως σημειώνει ο κ. Δρετάκης, οι 45οC της Παλαιόχωρας, που καταγράφηκαν στις 26 Ιουνίου 2007, ήταν η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία που έχει αναφερθεί στην Κρήτη μετά το 45,7 της πόλης του Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1914. Επίσης, το 52,2οC ως δείκτης δυσφορίας πάλι στην Παλαιόχωρα, στις 24 Ιουνίου 2007, το οποίο οφειλόταν στην αυξημένη υγρασία από τη θαλάσσια αύρα, δείχνει χαρακτηριστικά την ένταση εκείνου του καύσωνα.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ιούνιος του 2007 φέρνει στο νου το φετινό, καθώς ξεκίνησε με λασποβροχές και αμέσως μετά με ήπιο καιρό και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με το καλοκαίρι να κάνει την επέλασή του με ακραίες θερμοκρασίες, τις υψηλότερες στη σύγχρονη ιστορία από το δεύτερο μισό του μήνα.

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό του καιρού
Δεν είναι και σύνηθες για τη χώρα μας να σημειώνονται για 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 42-43°C σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές. Αυτός ο 4ήμερος καύσωνας (Πέμπτη-Κυριακή) θα μας επαναφέρει μνήμες του Ιούνη του 2007, όταν στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί Πανευρωπαϊκά ρεκόρ στη θερμοκρασία.

Οι θερμές αέριες μάζες ξεκίνησαν το ταξίδι τους
Ήδη, από τις περιοχές της Αλγερίας και της Τυνησίας, έχουν ξεκινήσει οι πολύ θερμές αέριες μάζες που από την Πέμπτη θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ελλάδα. Θα κινηθούν πάνω από τη Μεσόγειο και θα φτάσουν και στη χώρα μας. Οι έκταση τους θα είναι τεράστια. Η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και οι χώρες της Μέσης Ανατολής ή τμήματα της Ουκρανίας, θα επηρεαστούν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
* Ενδεικτικές ανώτατες τιμές θερμοκρασιών σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο:
- ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 34-35°C
Παρασκευή : 36-37°C
Σάββατο : 38-39°C
Κυριακή : 38-39°C
Στο νότιο Ηράκλειο, στον κάμπο της Μεσσαράς, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 4-5°C πιο αυξημένες.
* Δύσκολα τα βράδια στις μεγαλουπόλεις
Στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με τσιμέντο και στις μεγαλουπόλεις, ο υδράργυρος αυτές τις 4 ημέρες δεν θα μπορέσει να κατέβει πιο κάτω από τους 30-31°C. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, τα βράδια θα είναι δύσκολα ως προς την αίσθηση της δυσφορίας λόγω του ότι θα είναι αυξημένες και οι τιμές της σχετικής υγρασίας.
Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας