Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Το Δημοτικό Σχολείο Αρμένων στο πρόγραμμα Erasmus +

Από τις 6 μέχρι και τις 10 Απριλίου έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2ο training session των εκπαιδευτικών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Learn and share!», στο οποίο το σχολείο μας είναι εταίρος.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στη χρήση tablets στην καθημερινή διδασκαλία σκοπός των training sessions είναι να γίνεται ανταλλαγή καλών πρακτικών και η εξάσκηση όλων μας σε εκπαιδευτικές εφαρμογές (applications), τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε στα πλαίσια του προγράμματος και όχι μόνο.
Οι 11 εκπαιδευτικοί από την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Τουρκία και την Ισπανία είχαν την ευκαιρία, εκτός από το να παρουσιάσουν αλλά και να μάθουν διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά και εφαρμογές, να γνωρίσουν πτυχές του πολιτισμού και της κουλτούρας μας, καθώς και να επισκεφθούν διάφορα μέρη.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης εξελίχθηκε ως εξής:
6 Απριλίου: Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου. Μιας και το θέμα μας φέτος είναι Επιστήμες και Μαθηματικά δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον χώρο του Μουσείου με τα πειράματα Φυσικής, καθώς και στην προσομοίωση του σεισμού.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Στο 1ο training session, που έγινε το απόγευμα, παρουσιάστηκε η εκπαιδευτική εφαρμογή «Kids love Knossos» και το «Earthquake alert» από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
7 Απριλίου: Ήταν η σειρά των εκπαιδευτικών της Ισπανίας να παρουσιάσουν applications. Παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές nearpod, skyfield και Earthkam Nasa. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο των Αρμένων, περιήγηση στο Οροπέδιο και ακολούθησε παραδοσιακή κρητική βραδιά, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρμένων και Ζήρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, μέλη του οποίου ήρθαν και παρουσίασαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
8 Απριλίου: Ακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί από την Εσθονία. Παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές wizer.me, Plickers, Stormboard, καθώς και τα προγράμματα ρομποτικής Dash and Dot με τις αντίστοιχες εφαρμογές προγραμματισμού Wonder, Blocky, Xylo και Ozobot με το πρόγραμμα Ozoblock.
Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο φοινικόδασος του Βάι και στο Οινοποιείο της Μονής Τοπλού, όπου δόθηκε η δυνατότητα δοκιμής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
9 Απριλίου: Η Κυριακή ξεκίνησε ακολουθώντας τον δρόμο του νερού στην άκρη της Κρήτης, στη Ζάκρο. Από τις πηγές της Ζάκρου, επισκεφθήκαμε το Ψηφιακό Μουσείο για μια 3D παρουσίαση  και ακολουθήσαμε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Ζάκρο, περάσαμε μέσα από το Φαράγγι των νεκρών και καταλήξαμε στο Μινωικό Παλάτι της Κάτω Ζάκρου.
Το απόγευμα ήταν το μάθημα των Τούρκων εκπαιδευτικών, οι οποίοι παρουσίασαν εφαρμογές webpaging για την σελίδα του προγράμματός μας, καθώς και το πρόγραμμα ρομποτικής Arduino.
10 Απριλίου: Το τελευταίο μάθημα έγινε από τις εκπαιδευτικούς από τη Φινλανδία. Μας παρουσίασαν τις εφαρμογές world-geography.games, Monster Math Multiplayer, Math Fight, Sworkit kids, King of Math.
Στη συνέχεια έγινε ο προγραμματισμός για την κατασκήνωση των μαθητών, η οποία θα γίνει στη Φινλανδία από τις 21 μέχρι τις 27 Μαΐου και ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρμένων και Ζήρου, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, τον κ. Γιάννη Μαζωνάκη και το συγκρότημά του, την κ. Σόφι Σαββιδάκη και την εταιρεία Si-Mel., τον κ. Θεόφιλο Πετυχάκη από το ορεινό περιβόλι -αρωματικά φυτά, τον Δήμο Σητείας και τον κ. Βαγγέλη Περάκη για την προσφορά του έντυπου διαφημιστικού υλικού, την κ. Μαρία Ροδανάκη από το Ψηφιακό Μουσείο Ζάκρου, τον κ. Γιώργο Οικονομάκη μέλος του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση όλων των δράσεων στα πλαίσια της επίσκεψης.
Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Σητείας
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΖΙΛΑ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας