Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ανάγκη προστασίας στον κόλπο της Σητείας

s15_alieia_0702-thumb-large
Υπεραλίευση και μη ενδημικοί εισβολείς έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στον υποθαλάσσιο χώρο
Με την πρωτοβουλία της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σητείας και την επιμέλεια του επικεφαλής της ομάδας, άνοιξε η συζήτηση για την προστασία στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Σητείας.
Ελεγκτήριο βάπτισμα η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το σαββατόβραδο στον χώρο του ξενοδοχείου Ίτανος, με τη συμμετοχή επιστημόνων, φορέων και πολιτών.
Κεντρική ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η δρ. θαλάσσιας οικολογίας Μαρία Σαλωμίδη, η οποία με τη συμμετοχή της σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, είχε την δυνατότητα να παρέχει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον βυθό των περιοχών Natura και τον ευρύτερο υποθαλάσσιο χώρο στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης.
Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να πει ότι η περιοχή συμβαδίζει με την συνολική εικόνα υποβάθμισης του υποθαλάσσιου ελλαδικού χώρου. Ωστόσο, δεν υπάρχει η κλιμάκωση που παρατηρείται αλλού και έτσι διατηρούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν εφικτή την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, έρχονται σε επαφή με το θαλάσσιο περιβάλλον της Σητείας. Ως κοινό ζητούμενο παρουσιάστηκε η προστασία από την επιθετική ανάπτυξη μη ενδημικών ειδών και την υπεραλίευση των ενδημικών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν διάφορες προτάσεις με σκοπό την ορθολογική εκμετάλλευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευμάτων. Προτάσεις που χρήζουν περαιτέρω συλλογικής διαβούλευσης ώστε συντεταγμένα να επιλεχθεί η πλέον κατάλληλη για την περιοχή.
Με το πέρας της εκδήλωσης δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία καθότι με συνδετικό κρίκο την ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης, δόθηκε η ευκαιρία συνάντησης σε ανθρώπους με κοινούς προβληματισμούς και δράσεις.


Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας