Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Αγώνας δρόμου για να μη μείνει από ρεύμα η Κρήτη

ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ
Σαν γιορτή, και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης ετούτη τη φορά, που κήρυξε την ημέρα της Πρωτομαγιάς ως μέρα «υποχρεωτικής αργίας», αντιμετώπισαν τη χθεσινή μέρα οι Κρητικοί, που δε διαδήλωσαν όπως παλιά, αλλά μόνο σε μικρές συγκεντρώσεις και σε πορείες περιορισμένης έκτασης και παλμού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Εργατικού Κέντρα οργάνωσαν από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Μάλιστα, στο Ηράκλειο η μικρή συμμετοχή του κόσμου δεν επέτρεψε τη διοργάνωση πορείας, ενώ σχετικά μαζική χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που εξελίχθηκε σε πορεία κατά των δανειστών και της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν καταδικάσει το λαό σε φτώχια και εξαθλίωση!
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου οργάνωσε συγκέντρωση στη λεωφόρο Δημοκρατίας.
«Η μέρα της Πρωτομαγιάς αποτελεί ορόσημο αγώνων, θυσιών και αγωνιστικότητας για το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Γιώργος Αρετίνης τόνισε πως «αυτά που κατακτήσαμε με αγώνες και με αίμα στην εποχή των μνημονίων πάνε περίπατο».
Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά - Ειρήνη, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του ΕΚΗ.
Στη συνέχεια έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη.
Μεταξύ των άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους: «Τιμούμε διαχρονικά τους αγώνες των εργαζομένων για την εξασφάλιση καλύτερων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Ξεχωριστές ήταν και πάλι οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησαν τη δική τους συγκέντρωση στις 10 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και ακολούθησε πορεία. Εκατοντάδες εργαζόμενοι-μέλη του ΠΑΜΕ φώναξαν συνθήματα και ύψωσαν πανό, καθώς η συμμετοχή ήταν μαζική.
«Αυτή είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να φέρει το τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιωτάκης. Στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ μετείχε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, που δήλωσε:
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κοινωνική ανατροπή, που η εργατική τάξη οφείλει να την κάνει, με το ΚΚΕ να πρωτοπορεί σε αυτόν τον αγώνα»...

Το ΕΚΗ
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΗ αναφέρει μεταξύ άλλων: Η 1η Μάη 2017 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους, σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία εξαθλιωμένη από τις αδιέξοδες και καταστροφικές κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές. Αντιμέτωπη με την ανεργία, τη φοροεπιδρομή, την επίθεση σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.
Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη στόχο έχουν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και πολλούς αγώνες.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη, ώστε να ανατρέψουν τις συνταγές της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, του αποκλεισμού των πολιτών από τα κοινωνικά αγαθά, των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, της υποταγής της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών και των τραπεζιτών.
Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη οι Έλληνες εργαζόμενοι ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στη φτώχια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις, στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό.
Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν ό,τι με κόπο αποκτήσαμε τα τελευταία εκατό χρόνια»...
Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν αρκετά εργατικά σωματεία και φορείς σε ολόκληρη την Κρήτη.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας