Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Εξάλειψη αρουραίων στις Διονυσάδες και η συμβολή όλων στην αποφυγή επανεισαγωγής τους



 Η δράση εξάλειψης αρουραίων που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimA στις νησίδες Διονυσάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται την επόμενη περίοδο να ολοκληρωθεί. Η διατήρηση όμως των νησίδων ελεύθερων από αρουραίους είναι υπόθεση όλων των χρηστών τους. Εάν επισκέπτεστε τις νησίδες είναι στο χέρι σας να συμβάλετε ώστε να προστατευτεί το μοναδικό τους οικοσύστημα!

Οι Διονυσάδες αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, σημαντική σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αποικία του Μαυροπετρίτη (Βαρβάκι) και έχουν αποτελέσει πεδίο έρευνας για το είδος, καθώς και πεδίο εφαρμογής δράσεων για την προστασία του ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Μαυροπετρίτης στις νησίδες προέρχεται από την παρουσία αρουραίων σε αυτές, οι οποίοι θηρεύουν αυγά και νεοσσούς, ενώ υποβαθμίζουν σημαντικά τη βλάστηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimΑ, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε δράση εξάλειψης αρουραίων στις νησίδες Διονυσάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη δράση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, καλύπτοντας μια έκταση πάνω από 6.000 στρέμματα.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης και αφού στις νησίδες δεν θα απαντώνται πλέον αρουραίοι, ουσιαστικής σημασίας είναι η συμβολή όλων μας για την αποφυγή επανεισαγωγής τους. Για τον σκοπό αυτό όσοι μεταβαίνουν με σκάφος στις νησίδες θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα, ώστε να μη μεταφέρουν άθελά τους αρουραίους στις νησίδες.
Καλούμε όλους τους χρήστες να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα. Σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στα σημεία αποβίβασης στις νησίδες.
ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
  • Ελέγχετε τακτικά για ίχνη παρουσίας αρουραίων, όπως περιττώματα.
  • Ελέγχετε τον εξοπλισμό σας (μουσαμάδες, δίχτυα) για ύπαρξη αρουραίων πριν τον φορτώσετε στο σκάφος.
  • Διατηρείτε τροφές/σκουπίδια σε αεροστεγή μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία.
  • Σφραγίστε ανοίγματα που παρέχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του σκάφους (>1,5 cm).
  • Χρησιμοποιείτε ποντικιέρες στα σχοινιά πρόσδεσης.
  • Χρησιμοποιείτε ποντικοπαγίδες όποτε απαιτείται.
Άλλωστε, διατηρώντας το σκάφος καθαρό από αρουραίους το προστατεύετε από φθορές και σημαντικές βλάβες που μπορούν να προκληθούν από αυτούς.

ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ
  • Αποθηκεύετε τρόφιμα/σκουπίδια σε αεροστεγή μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στη νησίδα. Τα αποφάγια μπορούν να θαφτούν.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε αρουραίους ή ενδείξεις παρουσίας τους στις νησίδες επικοινωνήστε άμεσα με το Δασονομείο Σητείας (28430-22000).
Για λόγους ασφαλείας οι χρήστες των νησίδων δε θα πρέπει να αποβιβάζουν κατά την περίοδο υλοποίησης της δράσης παιδιά και κατοικίδια τις νησίδες, να ακουμπούν τα δολώματα και να απομακρύνουν ζώα από αυτές.
Το πρόγραμμα LIFE Φύση “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων Nature Conservation Consultants (NCC) σε 7 νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lifefalcoeleonorae.gr, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα νέα του προγράμματος στη σελίδα του στο facebook LIFE ElClimA”.

Συνολικες προβολες σελιδας