Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Πριν 37 χρόνια σίγησε η φωνή του Αρχάγγελου της Κρήτης

ΑΝΩΓΕΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣΓαλουχημένος στην καρδιά του Ψηλορείτη, με τις αρχές και τις αξίες της Κρητικής Γης. Νίκος Ξυλούρης σημαίνει καλοσύνη, λένε οι δικοί του άνθρωποι και όσοι τoν γνώρισαν.


Ο Ψαρονίκος γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, από οικογένεια με μουσική παράδοση που ανέδειξε πολλούς λυράρηδες. Από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για τη μουσική και έπεισε τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα. Άρχισε να παίζει λύρα σε γάμους και πανηγύρια στ' Ανώγεια. Πολύ γρήγορα η φωνή του ξεπέρασε τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας.

Στο νησί του ήθελε να επιστρέψει αλλά δεν πρόλαβε. Μετά να πάω στην Κρήτη. Να τακτοποιηθώ εκεί. Να στεριώσω δηλαδή όπως ήμουνα, είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξη.

Ο βίος του Ξυλούρη σύντομος, αλλά γεμάτος στιγμές αυθεντικού μεγαλείου. Η φωνή του αποτέλεσε σύμβολο για κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Τριάντα επτά χρόνια μετά, συγγενείς και συγχωριανοί του, θυμούνται, νοσταλγούν και συγκινούνται με ιστορίες για τον δικό τους Ψαρονίκο.


Ο αρχάγγελος της Κρήτης σίγησε στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 44 χρόνια, έχοντας δώσει σκληρή μάχη με τον καρκίνο.


Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας